Zapiekanka z makaronem i szpinakiem pod beszamelem
m7
Uwielbiam szpinak, a także makarony pod każdą postacią, więc połączenie tych składników zapieczonych pod beszamelem to miód na podniebienie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
861
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Uwielbiam szpinak, a także makarony pod każdą postacią, więc połączenie tych składników zapieczonych pod beszamelem to miód na podniebienie.
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. koper
1 szczyp. curry
250 g makaron świderki
100 g pierś kurczaka
20 g parmezan
0.25 szkl. śmietana
1 szkl. mleko
1 szt. szpinak mrożony
1 szt. czosnek
1 szt. cebula dymka
1 łyżka masło
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Makaron ugotować i odcedzić.
Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, curry i papryką. Smażyć i zdjąć z patelni.
Czosnek i dymkę pokroić w kostkę, smażyć, dodać szpinak, a następnie śmietanę, koperek i gałkę muszkatołową.
Do szpinaku wrzucić makaron i kurczaka, smażyć i doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i dodać połowę parmezanu. Wymieszać.
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i chwilę smażyć. Wlać powoli mleko cały czas mieszając.
Dodać resztę sera, sól i pieprz.
Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem beszamelowym i zapiekaćw piekarniku 20 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
861
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.