Zapiekanka z makaronem i szpinakiem pod beszamelem

m7
Zapiekanka z makaronem i szpinakiem pod beszamelem

0

0 / 0

Uwielbiam szpinak, a także makarony pod każdą postacią, więc połączenie tych składników zapieczonych pod beszamelem to miód na podniebienie.

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. koper

1 szczyp. curry

250 g makaron świderki

100 g pierś kurczaka

20 g parmezan

0.25 szkl. śmietana

1 szkl. mleko

1 szt. szpinak mrożony

1 szt. czosnek

1 szt. cebula dymka

1 łyżka masło

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Makaron ugotować i odcedzić.

2

Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, curry i papryką. Smażyć i zdjąć z patelni.

3

Czosnek i dymkę pokroić w kostkę, smażyć, dodać szpinak, a następnie śmietanę, koperek i gałkę muszkatołową.

4

Do szpinaku wrzucić makaron i kurczaka, smażyć i doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i dodać połowę parmezanu. Wymieszać.

5

Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i chwilę smażyć. Wlać powoli mleko cały czas mieszając.

6

Dodać resztę sera, sól i pieprz.

7

Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem beszamelowym i zapiekaćw piekarniku 20 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

861

kcal

Białka

41

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły