Zapiekanka z makaronem i szpinakiem pod beszamelem
m7
Uwielbiam szpinak, a także makarony pod każdą postacią, więc połączenie tych składników zapieczonych pod beszamelem to miód na podniebienie.
0
0 / 0
Uwielbiam szpinak, a także makarony pod każdą postacią, więc połączenie tych składników zapieczonych pod beszamelem to miód na podniebienie.
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szcz. papryka słodka
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
1 szcz. gałka muszkatołowa
1 szcz. koper
1 szcz. curry
250 g makaron świderki
100 g pierś kurczaka
20 g parmezan
0.25 szkl. śmietana
1 szkl. mleko
1 szt. szpinak mrożony
1 szt. czosnek
1 szt. cebula dymka
1 łyżka masło
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Makaron ugotować i odcedzić.
Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, curry i papryką. Smażyć i zdjąć z patelni.
Czosnek i dymkę pokroić w kostkę, smażyć, dodać szpinak, a następnie śmietanę, koperek i gałkę muszkatołową.
Do szpinaku wrzucić makaron i kurczaka, smażyć i doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i dodać połowę parmezanu. Wymieszać.
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i chwilę smażyć. Wlać powoli mleko cały czas mieszając.
Dodać resztę sera, sól i pieprz.
Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem beszamelowym i zapiekaćw piekarniku 20 min.