Zapiekanka z kurczakiem i fasolką
monikap
Zapiekanki to super pomysł na urozmaicenie codziennego menu, wykorzystania składników, które mamy w lodówce i sposób na szybki, prosty obiad. Zapiekanka pasuje i na obiad i na kolację, robię je zawsze kiedy na przygotowanie obiadu nie mam zbyt wiele czasu. Poza tym zapiekanki można zrobić nawet z kilku składników, które prawie zawsze mamy w lodówce. Do tego makaron czy ryz i obiad gotowy. Tym razem zapiekankę zrobiłam z ulubionymi warzywami kalafiorem i zieloną fasolką. A żeby była bardziej pożywna dodałam do niej filet z kurczaka, oczywiście do zapiekanki można dodać także inne mięsko np. filet z indyka, wędzony kawałek kurczaka albo wykorzystać gotowane mięso z obiadu. Też świetnie smakuje. Z gotowanym mięskiem podawać można ją już najmłodszym. Warzywa też można zmieniać np. można dodać paprykę będzie bardziej kolorowo, ile kucharek tyle pomysłów:) Do zapiekanki pasuje też makaron zapiekanka jest wtedy bardziej sycąca. Do zrobienia tej zapiekanki zapiekanek nie potrzebowałam nawet specjalnych zakupów bo ulubione warzywa zawsze mam w zamrażarce. Na koniec beszamel żeby zapiekanka nie była sucha i gotowe. Proste, smaczne i kolorowe danie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
404
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zapiekanki to super pomysł na urozmaicenie codziennego menu, wykorzystania składników, które mamy w lodówce i sposób na szybki, prosty obiad. Zapiekanka pasuje i na obiad i na kolację, robię je zawsze kiedy na przygotowanie obiadu nie mam zbyt wiele czasu. Poza tym zapiekanki można zrobić nawet z kilku składników, które prawie zawsze mamy w lodówce. Do tego makaron czy ryz i obiad gotowy. Tym razem zapiekankę zrobiłam z ulubionymi warzywami kalafiorem i zieloną fasolką. A żeby była bardziej pożywna dodałam do niej filet z kurczaka, oczywiście do zapiekanki można dodać także inne mięsko np. filet z indyka, wędzony kawałek kurczaka albo wykorzystać gotowane mięso z obiadu. Też świetnie smakuje. Z gotowanym mięskiem podawać można ją już najmłodszym. Warzywa też można zmieniać np. można dodać paprykę będzie bardziej kolorowo, ile kucharek tyle pomysłów:) Do zapiekanki pasuje też makaron zapiekanka jest wtedy bardziej sycąca. Do zrobienia tej zapiekanki zapiekanek nie potrzebowałam nawet specjalnych zakupów bo ulubione warzywa zawsze mam w zamrażarce. Na koniec beszamel żeby zapiekanka nie była sucha i gotowe. Proste, smaczne i kolorowe danie.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 koncentrat bulionu warzywnego krakus
300 mleko
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 łyżecz. zioła prowansalskie
1 łyżecz. papryka czerwona słodka
400 g fasolka szparagowa mrożona
1 szt. pierś kurczaka
3 szt. marchew
1 szt. kalafior
2 łyżka masło
2 łyżka olej
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
Przygotowanie
Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon, pokroić na kilka większych kawałków, oprószyć solą, pieprzem, papryka i ziołami. Usmażyć na oleju 5 min. z każdej strony.
Marchew obrać, pokroić w plasterki, kalafior umyć, razem z marchewką i fasolką pogotować 5 min w osolonej wrzącej wodzie. Usmażone filety pokroić w plastry.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem.Warzywa i kurczaka przełożyć do naczynia, można posypać ulubionymi ziołami i pieprzem.
W garnku roztopić masło, oprószyć mąka, wlac bulion i mleko gotować ok.5 min. Sos doprawić pieprzem i świeżo starta gałka muszkatołową polać zapiekankę, piec ok.20 min. w temp.200 C
Wartości odżywcze na porcję
Energia
404
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.