Zapiekanka z kurczakiem i fasolką

monikap
Zapiekanka z kurczakiem i fasolką

0

0 / 0

Zapiekanki to super pomysł na urozmaicenie codziennego menu, wykorzystania składników, które mamy w lodówce i sposób na szybki, prosty obiad. Zapiekanka pasuje i na obiad i na kolację, robię je zawsze kiedy na przygotowanie obiadu nie mam zbyt wiele czasu. Poza tym zapiekanki można zrobić nawet z kilku składników, które prawie zawsze mamy w lodówce. Do tego makaron czy ryz i obiad gotowy. Tym razem zapiekankę zrobiłam z ulubionymi warzywami kalafiorem i zieloną fasolką. A żeby była bardziej pożywna dodałam do niej filet z kurczaka, oczywiście do zapiekanki można dodać także inne mięsko np. filet z indyka, wędzony kawałek kurczaka albo wykorzystać gotowane mięso z obiadu. Też świetnie smakuje. Z gotowanym mięskiem podawać można ją już najmłodszym. Warzywa też można zmieniać np. można dodać paprykę będzie bardziej kolorowo, ile kucharek tyle pomysłów:) Do zapiekanki pasuje też makaron zapiekanka jest wtedy bardziej sycąca. Do zrobienia tej zapiekanki zapiekanek nie potrzebowałam nawet specjalnych zakupów bo ulubione warzywa zawsze mam w zamrażarce. Na koniec beszamel żeby zapiekanka nie była sucha i gotowe. Proste, smaczne i kolorowe danie.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 koncentrat bulionu warzywnego krakus

300 mleko

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 łyżecz. zioła prowansalskie

1 łyżecz. papryka czerwona słodka

400 g fasolka szparagowa mrożona

1 szt. pierś kurczaka

3 szt. marchew

1 szt. kalafior

2 łyżka masło

2 łyżka olej

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

Przygotowanie


1

Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon, pokroić na kilka większych kawałków, oprószyć solą, pieprzem, papryka i ziołami. Usmażyć na oleju 5 min. z każdej strony.

2

Marchew obrać, pokroić w plasterki, kalafior umyć, razem z marchewką i fasolką pogotować 5 min w osolonej wrzącej wodzie. Usmażone filety pokroić w plastry.

3

Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem.Warzywa i kurczaka przełożyć do naczynia, można posypać ulubionymi ziołami i pieprzem.

4

W garnku roztopić masło, oprószyć mąka, wlac bulion i mleko gotować ok.5 min. Sos doprawić pieprzem i świeżo starta gałka muszkatołową polać zapiekankę, piec ok.20 min. w temp.200 C

Wartości odżywcze na porcję


Energia

404

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły