Example thumb
0

Składniki

400 Mililitrów
bulion warzywny
300 Mililitrów
mleko
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Łyżeczka
zioła prowansalskie
1 Łyżeczka
papryka czerwona słodka
400 Gramów
Fasolka szparagowa mrożona
1 Sztuka
pierś kurczaka
3 Sztuki
marchew
1 Sztuka
kalafior
2 Łyżki
masło
2 Łyżki
olej
2 Łyżki
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon, pokroić na kilka większych kawałków, oprószyć solą, pieprzem, papryka i ziołami. Usmażyć na oleju 5 min. z każdej strony.
  2. Marchew obrać pokroić w plasterki, kalafior umyć, razem z marchewką i fasolką pogotować 5 min w osolonej wrzącej wodzie. Usmażone filety pokroić w plastry.
  3. W garnku roztopić masło, oprószyć mąka, wlac bulion i mleko gotować ok.5 min. Sos doprawić pieprzem i świeżo starta gałka muszkatołową polać zapiekankę, piec ok.20 min. w temp.200 C
  4. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem.Warzywa i kurczaka przełożyć do naczynia, można posypać ulubionymi ziołami i pieprzem.

Opis

Zapiekanki to super pomysł na urozmaicenie codziennego menu, wykorzystania składników, które mamy w lodówce i sposób na szybki, prosty obiad. Zapiekanka pasuje i na obiad i na kolację, robię je zawsze kiedy na przygotowanie obiadu nie mam zbyt wiele czasu. Poza tym zapiekanki można zrobić nawet z kilku składników, które prawie zawsze mamy w lodówce. Do tego makaron czy ryz i obiad gotowy. Tym razem zapiekankę zrobiłam z ulubionymi warzywami kalafiorem i zieloną fasolką. A żeby była bardziej pożywna dodałam do niej filet z kurczaka, oczywiście do zapiekanki można dodać także inne mięsko np. filet z indyka, wędzony kawałek kurczaka albo wykorzystać gotowane mięso z obiadu. Też świetnie smakuje. Z gotowanym mięskiem podawać można ją już najmłodszym. Warzywa też można zmieniać np. można dodać paprykę będzie bardziej kolorowo, ile kucharek tyle pomysłów:) Do zapiekanki pasuje też makaron zapiekanka jest wtedy bardziej sycąca. Do zrobienia tej zapiekanki zapiekanek nie potrzebowałam nawet specjalnych zakupów bo ulubione warzywa zawsze mam w zamrażarce. Na koniec beszamel żeby zapiekanka nie była sucha i gotowe. Proste, smaczne i kolorowe danie.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!