Zapiekanka z kiszona kapustą

elka87
Zapiekanka z kiszona kapustą

0

0 / 0

Do zapiekanki idealnie pasuje kiełbaska, najlepiej wędzona w całej kuchni wtedy ślicznie pachnie.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

10 dag. ser żółty gouda

1 szt. śmietana kremówka

4 szt. jaja l

2 szt. cebula

80 dag. kapusta kiszona

200 mleko

1 kg ziemniaki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. świeżo starta gałka muszkatołowa

1 łyżka masło

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie ok. 20 min., obrać, pokroić na grube plastry.

2

Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, kapustę zagotować ok. 5 min. żeby zmiękła w osolonej wodzie.

3

Połączyć mleko, śmietanę i jajka, wymieszać, dodać gałkę muszkatołową.

4

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, włożyć ziemniaki, kapustę, posypać solą i pieprzem, polać sosem, posypać serem.

5

Zapiekać ok. 25 min. W temp. 200 st. C.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

470

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły