Zapiekanka z kiszona kapustą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
elka87
![Zapiekanka z kiszona kapustą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976746058.jpeg&w=3840&q=75)
Do zapiekanki idealnie pasuje kiełbaska, najlepiej wędzona w całej kuchni wtedy ślicznie pachnie.
0
0 / 0
Do zapiekanki idealnie pasuje kiełbaska, najlepiej wędzona w całej kuchni wtedy ślicznie pachnie.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
10 dag. ser żółty gouda
1 szt. śmietana kremówka
4 szt. jaja l
2 szt. cebula
80 dag. kapusta kiszona
200 mleko
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. świeżo starta gałka muszkatołowa
1 łyżka masło
2 łyżka olej
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie ok. 20 min., obrać, pokroić na grube plastry.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, kapustę zagotować ok. 5 min. żeby zmiękła w osolonej wodzie.
Połączyć mleko, śmietanę i jajka, wymieszać, dodać gałkę muszkatołową.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, włożyć ziemniaki, kapustę, posypać solą i pieprzem, polać sosem, posypać serem.
Zapiekać ok. 25 min. W temp. 200 st. C.