0

Składniki

10 Sztuk
Dkg ser żółty
20 Sztuk
Śmietana kremówka
4 Sztuki
jajka
2 Sztuki
cebula
80 Sztuk
kapusta kiszona
200 Mililitrów
mleko
1 Kilogram
ziemniaki
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
Świeżo starta gałka muszkatołowa
1 Łyżka
masło
2 Łyżki
olej
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie ok. 20 min., obrać, pokroić na grube plastry.
  2. cebulę posiekać, zeszklić na oleju, kapustę zagotować ok 5 min. żeby zmiękła w osolonej wodzie.
  3. połączyć mleko, śmietanę i jajka, wymieszać, dodać gałkę muszkatołową
  4. naczynie żaroodporne posmarować masłem, włożyć ziemniaki, kapustę, posypać solą i pieprzem, polać sosem, posypać serem.
  5. zapiekać ok. 25 min. W temp. 200?c

Opis

Do zapiekanki idealnie pasuje kiełbaska najlepiej wędzona w całej kuchni wtedy ślicznie pachnie, ale ja tym razem nie miałam więc zrobiłam w wersji bez mięsa.

Podobne przepisy

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Przepis
Średni Do 1 godz
Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Kapusta z grzybami

Przepis
Średni Do 15 min
Kapusta z grzybami

Zapiekanka z kurczakiem i fasolką

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zapiekanka z kurczakiem i fasolką

Cannelloni z groszkiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Łosoś saute z ogórkiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Łosoś saute z ogórkiem

Kotleciki z młodej kapusty

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kotleciki z młodej kapusty

Bigos

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!