Zapiekanka z kiszona kapustą
elka87
Do zapiekanki idealnie pasuje kiełbaska, najlepiej wędzona w całej kuchni wtedy ślicznie pachnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
470
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Do zapiekanki idealnie pasuje kiełbaska, najlepiej wędzona w całej kuchni wtedy ślicznie pachnie.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
10 dag. ser żółty gouda
1 szt. śmietana kremówka
4 szt. jaja l
2 szt. cebula
80 dag. kapusta kiszona
200 mleko
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. świeżo starta gałka muszkatołowa
1 łyżka masło
2 łyżka olej
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie ok. 20 min., obrać, pokroić na grube plastry.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, kapustę zagotować ok. 5 min. żeby zmiękła w osolonej wodzie.
Połączyć mleko, śmietanę i jajka, wymieszać, dodać gałkę muszkatołową.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, włożyć ziemniaki, kapustę, posypać solą i pieprzem, polać sosem, posypać serem.
Zapiekać ok. 25 min. W temp. 200 st. C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
470
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.