Zapiekanka z kalafiora
m7
Zapiekanka z kalafiora to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Najlepiej smakuje na gorąco.
0
3.1 / 84
Zapiekanka z kalafiora to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Najlepiej smakuje na gorąco.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
0.50 szkl. mleko
1 szkl. śmietana
3 szt. jajko
1 szt. kalafior
1 szt. koperek
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
10 dek. szynka
10 dek. boczek
10 dek. ser żółty
Przygotowanie
Kalafior oczyścić umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie ok. 8-10 minut.
Boczek i szynkę pokroić w cienkie paseczki.
Jaja ubić jak na omlet, pod koniec ubijania dodać mąkę, mleko i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser.
Ugotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przekładając szynką i boczkiem. Następnie zalać całość sosem i posypać żółtym serem.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15-20 minut. Zapiekankę podawać gorącą oprószoną drobno siekanym koperkiem.