Zapiekanka z kalafiora
Lubella
Zapiekanka z kalafiora to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Najlepiej smakuje na gorąco. To również świetna propozycja na różnego rodzaju imprezy, przyjęcia rodzinne i uroczystości. Z pewnością przypadnie do gustu fanom kremowych, pożywnych i wyjątkowo smacznych połączeń kulinarnych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
518
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.1 / 84
Zapiekanka z kalafiora to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Najlepiej smakuje na gorąco. To również świetna propozycja na różnego rodzaju imprezy, przyjęcia rodzinne i uroczystości. Z pewnością przypadnie do gustu fanom kremowych, pożywnych i wyjątkowo smacznych połączeń kulinarnych.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.50 szkl. mleko
1 szkl. śmietana
3 szt. jajko
1 szt. kalafior
1 szt. koperek
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
10 dag. szynka
10 dag. boczek
10 dag. ser żółty
Przygotowanie
Kalafior oczyścić umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie ok. 8-10 minut.
Boczek i szynkę pokroić w cienkie paseczki.
Jaja ubić jak na omlet. Pod koniec ubijania dodać mąkę, mleko, śmietanę i przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser.
Ugotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przekładając szynką i boczkiem. Następnie zalać całość sosem i posypać żółtym serem.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut. Zapiekankę podawać gorącą oprószoną drobno posiekanym koperkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
518
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.