Zapiekanka z kalafiora

Lubella
Zapiekanka z kalafiora

0

3.1 / 84

Zapiekanka z kalafiora to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Najlepiej smakuje na gorąco. To również świetna propozycja na różnego rodzaju imprezy, przyjęcia rodzinne i uroczystości. Z pewnością przypadnie do gustu fanom kremowych, pożywnych i wyjątkowo smacznych połączeń kulinarnych.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

0.50 szkl. mleko

1 szkl. śmietana

3 szt. jajko

1 szt. kalafior

1 szt. koperek

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

10 dag. szynka

10 dag. boczek

10 dag. ser żółty

Przygotowanie


1

Kalafior oczyścić umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie ok. 8-10 minut.

2

Boczek i szynkę pokroić w cienkie paseczki.

3

Jaja ubić jak na omlet. Pod koniec ubijania dodać mąkę, mleko, śmietanę i przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser.

4

Ugotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przekładając szynką i boczkiem. Następnie zalać całość sosem i posypać żółtym serem.

5

Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut. Zapiekankę podawać gorącą oprószoną drobno posiekanym koperkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

518

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły