Zapiekanka z kalafiora

m7
Zapiekanka z kalafiora

0

3.1 / 84

Zapiekanka z kalafiora to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Najlepiej smakuje na gorąco.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

0.50 szkl. mleko

1 szkl. śmietana

3 szt. jajko

1 szt. kalafior

1 szt. koperek

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

10 dek. szynka

10 dek. boczek

10 dek. ser żółty

Przygotowanie


1

Kalafior oczyścić umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie ok. 8-10 minut.

2

Boczek i szynkę pokroić w cienkie paseczki.

3

Jaja ubić jak na omlet, pod koniec ubijania dodać mąkę, mleko i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser.

4

Ugotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przekładając szynką i boczkiem. Następnie zalać całość sosem i posypać żółtym serem.

5

Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15-20 minut. Zapiekankę podawać gorącą oprószoną drobno siekanym koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły