Zapiekanka z indyka i grzybów

m7
Zapiekanka z indyka i grzybów

0

0 / 0

Gdy zostanie nam indyk z obiadu, wystarczy połączyć go z grzybami lub pieczarkami i ziemniakami, aby wyczarować pyszny obiad w duchu #zerowaste.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 bulion drobiowy

1 szcz. sól, pieprz

300 g filet z indyka

250 g grzyby suszone

50 g ser żółty

5 szt. ziemniaki

1 szt. cebula

0.25 szt. feta

1 szt. cebula dymka

3 łyżka masło

1 łyżka tymianek

Przygotowanie


1

Do garnka wlać bulion, dodać ziemniaki, tymianek, sól i na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować, aż ziemniaki zmiękną. Odcedzić i pokroić w kostkę lub plastry.

2

W tym samym czasie w dużym rondlu rozpuścić łyżkę masła z łyżką oleju. Dodać grzyby lub pieczarki. Podsmażyć aż będą miękkie. Przełożyć do miski i odstawić. Rozpuścić pozostałą łyżkę masła i pół łyżki oleju. Zeszklić na nich cebulę i dodać mięso z indyka, przesmażyć. Dodać grzyby i ziemniaki, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem.

3

Do brytfanki wysmarowanej masłem przełożyć mieszaninę, posypać zieloną dymką i pokruszoną fetą. Wszystko posypać startym serem i zapiekać w piekarniku w 175 st. C. Piec 20 min, aż wierzch będzie złoty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły