Zapiekanka z indyka i grzybów
m7
0
0 / 0
0
Gdy zostanie nam indyk z obiadu, wystarczy połączyć go z grzybami lub pieczarkami i ziemniakami, aby wyczarować pyszny obiad w duchu #zerowaste.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 bulion drobiowy
1 szcz. sól, pieprz
300 gr filet z indyka
250 gr grzyby suszone
50 gr ser żółty
5 szt ziemniaki
1 szt cebula
0.25 szt feta
1 szt cebula dymka
3 łyżka masło
1 łyżka tymianek
Przygotowanie
Do garnka wlać bulion, dodać ziemniaki, tymianek, sól i na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować, aż ziemniaki zmiękną. Odcedzić i pokroić w kostkę lub plastry.
W tym samym czasie w dużym rondlu rozpuścić łyżkę masła z łyżką oleju. Dodać grzyby lub pieczarki. Podsmażyć aż będą miękkie. Przełożyć do miski i odstawić. Rozpuścić pozostałą łyżkę masła i pół łyżki oleju. Zeszklić na nich cebulę i dodać mięso z indyka, przesmażyć. Dodać grzyby i ziemniaki, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem.
Do brytfanki wysmarowanej masłem przełożyć mieszaninę, posypać zieloną dymką i pokruszoną fetą. Wszystko posypać startym serem i zapiekać w piekarniku w 175 st. C. Piec 20 min, aż wierzch będzie złoty.