Zapiekanka z grzybami

m7
Zapiekanka z grzybami

0

0 / 0

Smaczny dodatek do obiadu lub samodzielna kolacja.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

100 śmietana 18%

4 szczyp. sól, pieprz

2 szt. cebula

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka oliwa

75 dag. ziemniaki

50 dag. grzyby leśne

15 dag. ser żółty

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić.

2

Grzyby oczyścić, pokroić, obgotować i odcedzić.

3

Na patelni rozgrzać oliwę, poddusić na niej cebulę, następnie dodać obgotowane grzyby, podsmażyć doprawiając do smaku solą i pieprzem.

4

Ser żółty zetrzeć na jarzynówce. Śmietanę wymieszać z jajkiem.

5

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim ziemniaki, na ziemniakach ułożyć podsmażone z cebulką grzyby, na grzybach ułożyć starty ser żółty i całość zalać śmietaną.

6

Zapiec przez około 25 minut w temp. 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

296

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły