Zapiekanka z grzybami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zapiekanka z grzybami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973216331.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczny dodatek do obiadu lub samodzielna kolacja.
0
0 / 0
Smaczny dodatek do obiadu lub samodzielna kolacja.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
100 śmietana 18%
4 szczyp. sól, pieprz
2 szt. cebula
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka oliwa
75 dag. ziemniaki
50 dag. grzyby leśne
15 dag. ser żółty
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić.
Grzyby oczyścić, pokroić, obgotować i odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę, poddusić na niej cebulę, następnie dodać obgotowane grzyby, podsmażyć doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Ser żółty zetrzeć na jarzynówce. Śmietanę wymieszać z jajkiem.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim ziemniaki, na ziemniakach ułożyć podsmażone z cebulką grzyby, na grzybach ułożyć starty ser żółty i całość zalać śmietaną.
Zapiec przez około 25 minut w temp. 180 stopni.