Zapiekanka z fladenbrot

m7
Zapiekanka z fladenbrot

0

0 / 0

Jest to zapiekanka z chleba tureckiego (fladenbrot) jest pyszniutka. Myślę że w polsce znajdziecie gdzieś fladenbrot i zrobicie ją bo naprawdę warto. A jeśli mieszkacie w niemczech lub odwiedzacie tutaj znajomych lub rodzinę to namówcie ich żeby zrobili taką zapiekankę :)))

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg miesa mielonego

1 szczyp. przyprawa do pizzy

1 szczyp. przyprawa do kurczaka

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. oregano

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. curry

1 szt. chleb turecki fladenbrot

2 szt. pomidor

2 szt. cebula

8 szt. czosnek

7 szt. ser śmietankowy

2 szt. mozzarella

Przygotowanie


1

Mięso mielone dobrze doprawić do smaku i gotować przez 6 minut. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Gdy cebulka uzyska złoty kolor wlać razem z zalewą pomidory (jeśli są w całości pokroić w kostkę). Gotować tak długo aż wyparuje większość wody, mieszając co chwila. Pod koniec gotowania dodać plastry sera tostowego gotować jeszcze przez chwilkę, aż się ser rozpuści. Fladenbrot przekroić na 2 połówki, rozłożyć na całym chlebie mięso przygotowane, na górę dać pokrojoną w plasterki mocarellę. Całość dać do piekarnika na 10-15 minut na 200 stopni. Uwaga proszę pilnować bo każdy piekarnik jest inny!!!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1846

kcal

Białka

107

gram

Węglowodany

96

gram

Tłuszcze

109

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły