Zapiekanka z fladenbrot
m7
Jest to zapiekanka z chleba tureckiego (fladenbrot) jest pyszniutka. Myślę że w polsce znajdziecie gdzieś fladenbrot i zrobicie ją bo naprawdę warto. A jeśli mieszkacie w niemczech lub odwiedzacie tutaj znajomych lub rodzinę to namówcie ich żeby zrobili taką zapiekankę :)))
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jest to zapiekanka z chleba tureckiego (fladenbrot) jest pyszniutka. Myślę że w polsce znajdziecie gdzieś fladenbrot i zrobicie ją bo naprawdę warto. A jeśli mieszkacie w niemczech lub odwiedzacie tutaj znajomych lub rodzinę to namówcie ich żeby zrobili taką zapiekankę :)))
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg miesa mielonego
1 szczyp. przyprawa do pizzy
1 szczyp. przyprawa do kurczaka
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. oregano
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. curry
1 szt. chleb turecki fladenbrot
2 szt. pomidor
2 szt. cebula
8 szt. czosnek
7 szt. ser śmietankowy
2 szt. mozzarella
Przygotowanie
Mięso mielone dobrze doprawić do smaku i gotować przez 6 minut. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Gdy cebulka uzyska złoty kolor wlać razem z zalewą pomidory (jeśli są w całości pokroić w kostkę). Gotować tak długo aż wyparuje większość wody, mieszając co chwila. Pod koniec gotowania dodać plastry sera tostowego gotować jeszcze przez chwilkę, aż się ser rozpuści. Fladenbrot przekroić na 2 połówki, rozłożyć na całym chlebie mięso przygotowane, na górę dać pokrojoną w plasterki mocarellę. Całość dać do piekarnika na 10-15 minut na 200 stopni. Uwaga proszę pilnować bo każdy piekarnik jest inny!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.