Zapiekanka z cukinii z ziołową nutą
m7
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym to idealna propozycja na kolację z przyjaciółmi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
865
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym to idealna propozycja na kolację z przyjaciółmi.
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 oliwa z oliwek
1 pęcz. nać pietruszki
300 g pomidor
50 g ser żółty
600 g mięso mielone
0.66 szkl. wino białe wytrawne
1 szkl. mleko
2 szt. cukinia
1 szt. cebula
4 szt. czosnek
1 łyżka bazylia
1 łyżka tymianek
1 łyżka sól
1 łyżka pieprz
1 łyżka masło
1 łyżka mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Cukinię należy pokroić na grube, centymetrowe plastry i przesmażyć na patelni na rumiano z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić. Czosnek i cebulę drobno posiekać i zeszklić na pozostałej oliwie. Mięso wymieszać z pomidorami, czosnkiem i cebulą. Doprawić bazylią, solą i pieprzem.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać całość chwilę nie dopuszczając do zrumienienia. Dodać cienkim strumieniem mleko i cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Sos zagotować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową.
W naczyniu do zapiekania układać warstwami cukinię, mięso, porcję sosu, ponownie cukinię, mięso, sos i na końcu cukinię. Zalać całość pozostałym sosem, posypać żółtym serem lub serem mozzarella i zapiekać ok. 1 godz. w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Posypać posiekaną natką. Podawać gorącą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
865
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.