Example thumb
1

Składniki

100 Mililitrów
oliwa z oliwek
1 Pęczek
nać pietruszki
300 Gramów
pomidor
50 Gramów
ser żółty
600 Gramów
mięso mielone
0.66 Szklanki
wino białe wytrawne
1 Szklanka
mleko
2 Sztuki
cukinia
1 Sztuka
cebula
4 Sztuki
czosnek
1 Łyżka
bazylia
1 Łyżka
tymianek
1 Łyżka
sól
1 Łyżka
pieprz
1 Łyżka
masło extra
1 Łyżka
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Cukinię należy pokroić na grube, centymetrowe plastry i przesmażyć na patelni na rumiano z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój. Czosnek i cebulę drobno posiekaj i zeszklij na pozostałej oliwie. Dodaj
  2. Podawaj gorącą.
  3. W naczyniu do zapiekania układaj warstwami cukinię, mięso, porcję sosu, ponownie cukinię, mięso, sos i na końcu cukinię. Zalej całość pozostałym sosem, posyp żółtym serem lub serem mozarella i zapiekaj ok. 1 godz. w nagrzanym do 180°C
  4. Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj całość chwilę nie dopuszczając do zrumienienia. Dodawaj cienkim strumieniem mleko i cały czas mieszaj by nie powstały grudki. Sos zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gałką muszkatoło

Opis

Cukinię należy pokroić na grube, centymetrowe plastry i przesmażyć na patelni na rumiano z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, najlepiej ziołowej. Podsmażyć mięso, dodać pomidory, zioła i resztę składników. Układać warstwami i zapiekać

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!