Zapiekanka z cukinii z ziołową nutą

m7
Zapiekanka z cukinii z ziołową nutą

1

0 / 0

Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym to idealna propozycja na kolację z przyjaciółmi.

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 oliwa z oliwek

1 pęcz. nać pietruszki

300 g pomidor

50 g ser żółty

600 g mięso mielone

0.66 szkl. wino białe wytrawne

1 szkl. mleko

2 szt. cukinia

1 szt. cebula

4 szt. czosnek

1 łyżka bazylia

1 łyżka tymianek

1 łyżka sól

1 łyżka pieprz

1 łyżka masło

1 łyżka mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Cukinię należy pokroić na grube, centymetrowe plastry i przesmażyć na patelni na rumiano z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić. Czosnek i cebulę drobno posiekać i zeszklić na pozostałej oliwie. Mięso wymieszać z pomidorami, czosnkiem i cebulą. Doprawić bazylią, solą i pieprzem.

2

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać całość chwilę nie dopuszczając do zrumienienia. Dodać cienkim strumieniem mleko i cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Sos zagotować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową.

3

W naczyniu do zapiekania układać warstwami cukinię, mięso, porcję sosu, ponownie cukinię, mięso, sos i na końcu cukinię. Zalać całość pozostałym sosem, posypać żółtym serem lub serem mozzarella i zapiekać ok. 1 godz. w nagrzanym do 180°C piekarniku.

4

Posypać posiekaną natką. Podawać gorącą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły