Zapiekanka z cukinią, marchewką i mozzarellą w sosie Łowicz Basilico
JoannaByczkiewicz
Szukasz dodatku do grilla lub ciekawej przystawki na letnie biesiadowanie? Zapiekanka z cukinii i marchewki z sosem Łowicz Basilico to świetny pomysł na obiad lub kolacje! Łatwa i szybka w przygotowaniu a efekt zachwyci wszystkich gości!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
146
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz dodatku do grilla lub ciekawej przystawki na letnie biesiadowanie? Zapiekanka z cukinii i marchewki z sosem Łowicz Basilico to świetny pomysł na obiad lub kolacje! Łatwa i szybka w przygotowaniu a efekt zachwyci wszystkich gości!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szt. cukinia zielona mała
1 szt. cukinia żółta
2 szt. marchew
1 szt. sos łowicz basilico
1 łyżecz. parmezan tarty
1 łodyga natka pietruszki
1 szt. ser mozzarella
Przygotowanie
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Przygotuj okrągłą formę do zapiekania o średnicy 22 cm.
Umyj i obierz cukinię oraz marchew. Obierz marchew. Następnie obieraczką do warzyw pokrój wzdłóż cukinie oraz marchewki tak aby powstały długie, warzywne wstążki.
Wylej zawartość słoika sosu Łowicz Basilico do formy i ułóż wstęgi warzyw pionowo, na zakładkę. Zacznij od zewnętrznej strony formy.
Odsączoną kulkę mozzarelli pokrój na półplasterki i włóż pomiędzy plastry warzyw.
Piekarnik już jest rozgrzany więc włóż formę i zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Kiedy ser się rozpuści a warzywa się zarumienią wyjmij zapiekankę. Odczekaj chwilę by przestygła, podważ brzegi. Przygotuj naczynie do podania - duży talerz połóż na formie i odwróć do góry dnem.
Udekoruj zapiekankę natką pietruszki i parmezanem. Gotowe!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
146
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza