0

Składniki

1 Sztuka
cukinia zielona mała
1 Sztuka
cukinia żółta
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
sos Łowicz Basilico
1 Łyżeczka
Parmezan tarty
1 Łodyga
Natka pietruszki
1 Sztuka
Ser mozzarella
Kalorie dla 1 porcji
0-100 kc
Alergeny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Przygotuj okrągłą formę do zapiekania o średnicy 22 cm.
  2. Umyj i obierz cukinię oraz marchew. Obierz marchew. Następnie obieraczką do warzyw pokrój wzdłóż cukinie oraz marchewki tak aby powstały długie, warzywne wstążki.
  3. Wylej zawartość słoika sosu Łowicz Basilico do formy i ułóż wstęgi warzyw pionowo, na zakładkę. Zacznij od zewnętrznej strony formy.
  4. Odsączoną kulkę mozzarelli pokrój na półplasterki i włóż pomiędzy plastry warzyw.
  5. Piekarnik już jest rozgrzany więc włóż formę i zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Kiedy ser się rozpuści a warzywa się zarumienią wyjmij zapiekankę. Odczekaj chwilę by przestygła, podważ brzegi. Przygotuj naczynie do podania - duży talerz połóż na formie i odwróć do góry dnem.
  7. Udekoruj zapiekankę natką pietruszki i parmezanem. Gotowe!

Opis

Szukasz dodatku do grilla lub ciekawej przystawki na letnie biesiadowanie? Zapiekanka z cukinii i marchewki z sosem Łowicz Basilico to świetny pomysł na obiad lub kolacje! Łatwa i szybka w przygotowaniu a efekt zachwyci wszystkich gości!

Podobne przepisy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!