Zapiekanka z cukinią, marchewką i mozzarellą w sosie Łowicz Basilico

JoannaByczkiewicz
Zapiekanka z cukinią, marchewką i mozzarellą w sosie Łowicz Basilico

0

0 / 0

Szukasz dodatku do grilla lub ciekawej przystawki na letnie biesiadowanie? Zapiekanka z cukinii i marchewki z sosem Łowicz Basilico to świetny pomysł na obiad lub kolacje! Łatwa i szybka w przygotowaniu a efekt zachwyci wszystkich gości!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szt. cukinia zielona mała

1 szt. cukinia żółta

2 szt. marchew

1 szt. sos łowicz basilico

1 łyżecz. parmezan tarty

1 łodyga natka pietruszki

1 szt. ser mozzarella

Przygotowanie


1

Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Przygotuj okrągłą formę do zapiekania o średnicy 22 cm.

2

Umyj i obierz cukinię oraz marchew. Obierz marchew. Następnie obieraczką do warzyw pokrój wzdłóż cukinie oraz marchewki tak aby powstały długie, warzywne wstążki.

3

Wylej zawartość słoika sosu Łowicz Basilico do formy i ułóż wstęgi warzyw pionowo, na zakładkę. Zacznij od zewnętrznej strony formy.

4

Odsączoną kulkę mozzarelli pokrój na półplasterki i włóż pomiędzy plastry warzyw.

5

Piekarnik już jest rozgrzany więc włóż formę i zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

6

Kiedy ser się rozpuści a warzywa się zarumienią wyjmij zapiekankę. Odczekaj chwilę by przestygła, podważ brzegi. Przygotuj naczynie do podania - duży talerz połóż na formie i odwróć do góry dnem.

7

Udekoruj zapiekankę natką pietruszki i parmezanem. Gotowe!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

146

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły