Zapiekanka z brukselką, ziemniakami i chorizo w sosie śmietanowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_2
![Zapiekanka z brukselką, ziemniakami i chorizo w sosie śmietanowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974103497.jpeg&w=3840&q=75)
.
0
0 / 0
.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g brukselki
400 g ziemniaki
100 g kiełbasa chorizo
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula
200 śmietana 18%
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. suszone oregano
3 łyżka oliwa z oliwek
50 g parmezan
5 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Brukselkę oczyścić ze zniszczonych liści i ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i przekroić na ćwiartki.
Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, chorizo oraz surowymi ziemniakami pokrojonymi w plastry o grubości około 1/2 cm. Smażyć 3-4 minuty, często mieszając.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać brukselkę, wlać śmietankę doprawioną solą, pieprzem oraz oregano, wymieszać i zakryć folią.
Piec w 180 stopniach przez 20 minut, a następnie odkryć, posypać startym serem i zapiekać przez 10 minut, aż ser się zarumieni. Podawać z Łagodnym ketchupem Kotlin.