Zapiekanka z brukselką, ziemniakami i chorizo w sosie śmietanowym

kontakt_2
Zapiekanka z brukselką, ziemniakami i chorizo w sosie śmietanowym

0

0 / 0

.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g brukselki

400 g ziemniaki

100 g kiełbasa chorizo

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. cebula

200 śmietana 18%

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. suszone oregano

3 łyżka oliwa z oliwek

50 g parmezan

5 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Brukselkę oczyścić ze zniszczonych liści i ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i przekroić na ćwiartki.

2

Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, chorizo oraz surowymi ziemniakami pokrojonymi w plastry o grubości około 1/2 cm. Smażyć 3-4 minuty, często mieszając.

3

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać brukselkę, wlać śmietankę doprawioną solą, pieprzem oraz oregano, wymieszać i zakryć folią.

4

Piec w 180 stopniach przez 20 minut, a następnie odkryć, posypać startym serem i zapiekać przez 10 minut, aż ser się zarumieni. Podawać z Łagodnym ketchupem Kotlin.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły