Zapiekanka z bobem i młodymi ziemniakami
EkspertOdKuchni
Zapiekanka z bobem i młodymi ziemniakami to pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na letni obiad lub kolację. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i cieszenie się ich pełnią smaku. Połączenie młodych ziemniaków z bobem i sosem beszamelowym stanowi świetną propozycję dla wszystkich fanów lekkich, a zarazem pożywnych posiłków. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
392
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zapiekanka z bobem i młodymi ziemniakami to pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na letni obiad lub kolację. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i cieszenie się ich pełnią smaku. Połączenie młodych ziemniaków z bobem i sosem beszamelowym stanowi świetną propozycję dla wszystkich fanów lekkich, a zarazem pożywnych posiłków. Życzymy smacznego!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 g bób
1 kg ziemniaki młode
400 ml mleko
3 łyżka masło
2 łyżka mąka pszenna lubella
2 szt. cebula
1 szczyp. gałka muszkatołowa
100 g parmezan
1 szczyp. pieprz i sól
1 pęcz. szczypiorek
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie wyszorować, pokroić na grube plastry i podgotować w osolonej wodzie.
Bób ugotować i obrać z łupin.
Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na łyżce masła.
W rondlu rozpuścić masło. Dodać mąkę i podsmażyć, przez chwilę mieszając.
Dodać szczyptę gałki muszkatołowe. Stopniowo wlewać mleko i mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Pod koniec posolić.
Dno naczynia żaroodpornego posmarować odrobiną przygotowanego beszamelu. Położyć warstwę ziemniaków, cebuli i bobu. Całość posypać tartym parmezanem. Ułożyć trzy warstwy.
Wstawić zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 35 minut.
Przed podaniem posypać zapiekankę posiekanym szczypiorkiem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
392
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.