Zapiekanka z bobem i młodymi ziemniakami

EkspertOdKuchni
Zapiekanka z bobem i młodymi ziemniakami

0

0 / 0

Zapiekanka z bobem i młodymi ziemniakami to pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na letni obiad lub kolację. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i cieszenie się ich pełnią smaku. Połączenie młodych ziemniaków z bobem i sosem beszamelowym stanowi świetną propozycję dla wszystkich fanów lekkich, a zarazem pożywnych posiłków. Życzymy smacznego!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 g bób

1 kg ziemniaki młode

400 ml mleko

3 łyżka masło

2 łyżka mąka pszenna lubella

2 szt. cebula

1 szczyp. gałka muszkatołowa

100 g parmezan

1 szczyp. pieprz i sól

1 pęcz. szczypiorek

Przygotowanie


1

Ziemniaki dokładnie wyszorować, pokroić na grube plastry i podgotować w osolonej wodzie.

2

Bób ugotować i obrać z łupin.

3

Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na łyżce masła.

4

W rondlu rozpuścić masło. Dodać mąkę i podsmażyć, przez chwilę mieszając.

5

Dodać szczyptę gałki muszkatołowe. Stopniowo wlewać mleko i mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Pod koniec posolić.

6

Dno naczynia żaroodpornego posmarować odrobiną przygotowanego beszamelu. Położyć warstwę ziemniaków, cebuli i bobu. Całość posypać tartym parmezanem. Ułożyć trzy warstwy.

7

Wstawić zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 35 minut.

8

Przed podaniem posypać zapiekankę posiekanym szczypiorkiem.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły