Zapiekanka warzywna na ziemniaczanym puree
mariola85
Fajny sposób wykorzystania ziemniaków z obiadu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
298
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Fajny sposób wykorzystania ziemniaków z obiadu.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szkl. śmietana 22%
1 szt. papryka czerwona
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
3 łyżka masło
7 dag. ziemniaki
30 dag. pieczarki
0.50 szkl. ser żółty
0.50 szt. kalafior
0.50 szt. brokuły
0.50 szt. cukinia
Przygotowanie
W przypadku braku ziemniaków z obiadu, należy ziemniaki ugotować, odcedzić i dodać łyżkę śmietany i łyżkę masła. Następnie za pomocą tłuczka ugnieść puree.
Cebulkę pokroić w pół talarki i zeszklić na patelni na 1 łyżce masła. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażyć kilka minut z cebulą.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę położyć warstwę ziemniaczanego puree, a na to pokrojoną czerwoną paprykę i plastry cukinii oraz warzywa ugotowane na parze: brokuły i kalafior.
Na to wylać sos: śmietanę zmieszaną z jajami i startym, żółtym serem. Sos doprawić solą i pieprzem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 40 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
298
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.