Zapiekanka warzywna na ziemniaczanym puree

mariola85
Zapiekanka warzywna na ziemniaczanym puree

0

0 / 0

Fajny sposób wykorzystania ziemniaków z obiadu.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szkl. śmietana 22%

1 szt. papryka czerwona

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

3 łyżka masło

7 dag. ziemniaki

30 dag. pieczarki

0.50 szkl. ser żółty

0.50 szt. kalafior

0.50 szt. brokuły

0.50 szt. cukinia

Przygotowanie


1

W przypadku braku ziemniaków z obiadu, należy ziemniaki ugotować, odcedzić i dodać łyżkę śmietany i łyżkę masła. Następnie za pomocą tłuczka ugnieść puree.

2

Cebulkę pokroić w pół talarki i zeszklić na patelni na 1 łyżce masła. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażyć kilka minut z cebulą.

3

Na wysmarowaną tłuszczem blachę położyć warstwę ziemniaczanego puree, a na to pokrojoną czerwoną paprykę i plastry cukinii oraz warzywa ugotowane na parze: brokuły i kalafior.

4

Na to wylać sos: śmietanę zmieszaną z jajami i startym, żółtym serem. Sos doprawić solą i pieprzem.

5

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 40 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

298

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły