Zapiekanka serowa

m7
Zapiekanka serowa

0

0 / 0

Mocno serowa zapiekanka z boczkiem. Idealna dla fanów sera.

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

100 śmietana 18%

400 g makaron penne

200 g boczek chudy

400 g serek topiony

300 g ser gouda tłusty

300 g ser pleśniowy

Przygotowanie


1

Makron ugotować al dente w osolonej wodzie. W rondelku na małym ogniu rozpuścić serek topiony i ser pleśniowy.

2

Do sosu dodać wcześniej lekko prażony boczek, pokrojony w drobną kostkę i dolać śmietanę. Mieszać i gdy powstanie jednolita masa należy zalać nią pierwszą warstwę makaronu ułożonego w naczyniu żaroodpornym. Następnie ułożyć drugą warstwę makaronu i również zalać sosem serowym.

3

Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem typu gouda lub podlaski.

4

Całość zapiekać przez ok. 1h 15 min w temp. 200 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

934

kcal

Białka

50

gram

Węglowodany

29

gram

Tłuszcze

69

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły