Zapiekanka ryżowa "Taniocha"
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zapiekanka ryżowa "Taniocha"](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975974868.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne, tanie i pożywne danie.
0
0 / 0
Smaczne, tanie i pożywne danie.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
200 śmietana 12%
3 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
200 g ryż biały
300 g parówki z kurczaka
150 g ser żółty
1 szt. sos serowy
1 łyżka zioła prowansalskie
Przygotowanie
1
Ryż ugotować. W naczyniu żaroodpornym nasypać warstwę ryżu i posypać ją żółtym serem. Na ser dać kolejna warstwę ryżu, oprószyć ją ziołami prowansalskimi, ułożyć pokrojone w plasterki parówki. Śmietanę wymieszać z sosem i połową zrobionego sosu zalać parówki. Dać koleją warstwę ryżu i sera.
2
Dosolić i popieprzyć do smaku. Doprawić ziołami prowansalskimi i zalać drugą połową śmietany. Zapiekać w temperaturze 190 stopni około 25 minut.