Zapiekanka rybno - ziemniaczana
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zapiekanka rybno - ziemniaczana](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3986-1702057740147.jpeg&w=3840&q=75)
Zapiekanka z ziemniaków, ryby - PYSZNE!
1
0 / 0
Zapiekanka z ziemniaków, ryby - PYSZNE!
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1.50 kg ziemniaki ugotowane
1 kg dorsz świeży
3 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz kolorowy
1 łyżecz. papryka ostra
50 g lubella mąka puszysta uniwersalna
300 g ser żółty
2 szt. pomidor
1 szt. por
2 łyżka masło
Przygotowanie
Podgotowane w osolonej wodzie, ostudzone i pokrojone w plastry ziemniaki podzielić na dwie części.
Jedną z nich ułożyć na dno formy do zapiekania wysmarowanej masłem.
Na reszcie masła podsmażyć pokrojonego w plasterki pora, dodać do smaku soli i pieprzu i wyłożyć na ziemniaki.
Fileta z dorsza umyć, dokładnie osuszyć, posolić i popieprzyć, pokroić na cienkie paski, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoty kolor z obu stron.
Ułożyć dorsza na warstwie pora.
Na rybę ułożyć umyte i pokrojone w plastry pomidory, posolić i posypać je papryką.
Na pomidory ułożyć pozostałe ziemniaki.
Na sam wierzch ułożyć plastry żółtego sera.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać 20-25 minut.
Można podać z ketchupem.