Zapiekanka rybno - ziemniaczana

m7
Zapiekanka rybno - ziemniaczana

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zapiekanka z ziemniaków, ryby - PYSZNE!

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1.50 kg ziemniaki ugotowane

1 kg dorsz świeży

3 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz kolorowy

1 łyżecz. papryka ostra

50 g lubella mąka puszysta uniwersalna

300 g ser żółty

2 szt. pomidor

1 szt. por

2 łyżka masło

Przygotowanie


Podgotowane w osolonej wodzie, ostudzone i pokrojone w plastry ziemniaki podzielić na dwie części.

Jedną z nich ułożyć na dno formy do zapiekania wysmarowanej masłem.

Na reszcie masła podsmażyć pokrojonego w plasterki pora, dodać do smaku soli i pieprzu i wyłożyć na ziemniaki.

Fileta z dorsza umyć, dokładnie osuszyć, posolić i popieprzyć, pokroić na cienkie paski, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoty kolor z obu stron.

Ułożyć dorsza na warstwie pora.

Na rybę ułożyć umyte i pokrojone w plastry pomidory, posolić i posypać je papryką.

Na pomidory ułożyć pozostałe ziemniaki.

Na sam wierzch ułożyć plastry żółtego sera.

Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać 20-25 minut.

Można podać z ketchupem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

439

kcal

Białka

35

gram

Węglowodany

42

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły