Zapiekanka rybna

formularz
Zapiekanka rybna

0

0 / 0

Zapiekanka rybna to znakomity plan na szybki, smaczny i pożywny obiad. Zapiekanka z ziemniakami, morszczukiem i chrzanowym sosem idealnie sprawdzi się na świąteczny stół.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

0.50 kg ziemniaki ugotowane

200 g filety z morszczuka

1 łyżecz. oliwa z oliwek

2 łyżka posiekana natka pietruszki

0.50 łyżecz. pieprz

0.50 szt. cytryna

2 łyżka parmezan

0.75 szkl. mleko

2 łyżka masło

1 łyżka mąka pszenna

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. pieprz

1 łyżka chrzan krakus

Przygotowanie


1

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki pokrojone w plastry.

2

Na nich układamy filety natarte pieprzem i pietruszką. Pomiędzy układamy plasterki cytryny.

3

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i trzepaczką energicznie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając.

4

Gdy zgęstnieje, doprawiamy chrzanem, pieprzem, gałką i wylewamy na ziemniaki.

5

Wierzch posypujemy parmezanem.

6

Całość pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

184

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły