Zapiekanka rybna
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
formularz
![Zapiekanka rybna](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F8344-1702058043484.jpeg&w=3840&q=75)
Zapiekanka rybna to znakomity plan na szybki, smaczny i pożywny obiad. Zapiekanka z ziemniakami, morszczukiem i chrzanowym sosem idealnie sprawdzi się na świąteczny stół.
0
0 / 0
Zapiekanka rybna to znakomity plan na szybki, smaczny i pożywny obiad. Zapiekanka z ziemniakami, morszczukiem i chrzanowym sosem idealnie sprawdzi się na świąteczny stół.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 kg ziemniaki ugotowane
200 g filety z morszczuka
1 łyżecz. oliwa z oliwek
2 łyżka posiekana natka pietruszki
0.50 łyżecz. pieprz
0.50 szt. cytryna
2 łyżka parmezan
0.75 szkl. mleko
2 łyżka masło
1 łyżka mąka pszenna
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. pieprz
1 łyżka chrzan krakus
Przygotowanie
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki pokrojone w plastry.
Na nich układamy filety natarte pieprzem i pietruszką. Pomiędzy układamy plasterki cytryny.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i trzepaczką energicznie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając.
Gdy zgęstnieje, doprawiamy chrzanem, pieprzem, gałką i wylewamy na ziemniaki.
Wierzch posypujemy parmezanem.
Całość pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.