Zapiekanka Rosi
hanna.krzykala
Zapiekanka Rosi
Wartości odżywcze na porcję
Energia
345
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zapiekanka Rosi
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g szynka
50 g ser żółty
200 g makaron lubella kokardki
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
600 woda
150 śmietana 12%
1 szczyp. pietruszka natka
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. tymianek
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Do naczynia żaroodpornego wsypać makaron i szynkę. Do garnka wlać 400ml wody, śmietanę oraz dodać przyprawy: pietruszkę, majeranek, sól, pieprz, tymianek i gałkę muszkatołową i zagotować.
Do pozostałej ilości wody dodać mąkę i dobrze wymieszać (by nie było grudek). Powstałą zawiesinę powoli wlewać do gotujących się składników w garnku, uprzednio zmniejszając ogień. Gotować jeszcze około minutę aż do lekkiego zgęstnienia.
Wlać wszystko do naczynia żaroodpornego i dokładnie wymieszać, na końcu posypując startym serem. Piec w piecu ok 35 minut w 200 stopniach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
345
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.