Zapiekanka Rosi

hanna.krzykala
Zapiekanka Rosi

0

0 / 0

Zapiekanka Rosi

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g szynka

50 g ser żółty

200 g makaron lubella kokardki

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

600 woda

150 śmietana 12%

1 szczyp. pietruszka natka

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. tymianek

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Do naczynia żaroodpornego wsypać makaron i szynkę. Do garnka wlać 400ml wody, śmietanę oraz dodać przyprawy: pietruszkę, majeranek, sól, pieprz, tymianek i gałkę muszkatołową i zagotować.

2

Do pozostałej ilości wody dodać mąkę i dobrze wymieszać (by nie było grudek). Powstałą zawiesinę powoli wlewać do gotujących się składników w garnku, uprzednio zmniejszając ogień. Gotować jeszcze około minutę aż do lekkiego zgęstnienia.

3

Wlać wszystko do naczynia żaroodpornego i dokładnie wymieszać, na końcu posypując startym serem. Piec w piecu ok 35 minut w 200 stopniach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

345

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły