Zapiekanka pychotka

plogos67
Zapiekanka pychotka

0

3.3 / 3

Pyszna zapiekanka makaronowa zasmakuje każdemu.

20

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

40 dek. makaron świderki lubella

1 pusz. kukurydza konserwowa

1 pusz. fasola czerwona konserwowa

60 dek. pierś z kurczaka

2 szt. cebula

40 dek. passata pomidorowa łowicz

1 szt. papryka czerwona

1 szt. brokuły

1 szt. mozzarella

0.50 łyżeczka papryka słodka w proszku

0.50 łyżeczka rozmaryn

1 szcz. tymianek

1 szcz. ostra papryka w proszku

0.50 łyżeczka oregano

0.50 łyżeczka suszona bazylia

0.50 łyżeczka pieprz biały

0.50 łyżeczka sól

1 szcz. kolendra mielona

0.50 łyżeczka sos tabasco

1 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Dodać paprykę słodką i ostrą, rozmaryn, tymianek, oregano, bazylię, pieprz biały, sól oraz kolendrę i dokładnie wymieszać.

3

Różyczki brokułu odciąć od łodygi, a następnie je zblanszować.

4

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać na drobno albo przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć i pozbyć się gniazda nasiennego. Pokroić paprykę w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzić.

5

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, następnie smażyć pierś z kurczaka. Dodać cebulę i czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać paprykę, brokuł, kukurydzę i fasolę i chwilę podsmażyć. Dodać passatę oraz sos tabasco i znowu chwilkę podsmażyć. Na sam koniec dodać makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego.

6

Kulkę mozzarelli pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na zapiekance. Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać nim całość.

7

Naczynie włożyć do piekarnika i piec 20 minut w 180°C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły