Zapiekanka/pizza na kalafiorowym spodzie

EmiliaMojta
Zapiekanka/pizza na kalafiorowym spodzie

Średnia 0 / 0

Oceń!

Przepis na rodzinny obiad/kolację. Świetnie sprawdzi się także na imprezę. Idealny zamiennik niezdrowych zapiekanek i pizzy. Smak obłędny!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. kalafior

1 szt. jajko

2 szt. burak

1 szt. marchew

1 kostka ser feta

2 szczyp. słonecznik łuskany

500 g pierś kurczaka

1 szt. papryka czerwona

2 szkl. passata pomidorowa łowicz

1 opak. ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

Przygotowanie


Kalafior krótko gotujemy następnie studzimy i siekamy bądz trzemy na tarce. Odciskamy dokładnie z wody by był suchy. Mieszamy z jajkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C i zapiekamy ok. 15 minut (trzeba obserwować). Gdy spód będzie lekko zarumieniony wyciągamy.

Na ostudzony spód kalafiora nakładamy naszą passatę. Następnie układamy na całej powierzchni pokrojoną na małe kawałeczki, podpieczoną pierś kurczaka. Paprykę kroimy w cieńkie paski, marchew i buraki w plasterki i także rozkładany na całość. Przyprawiamy pieprzem, ziołami prowasalskimi, chilli. Wszystko to przykrywamy pokruszonym serem feta i posypujemy słonecznikiem. Tak przygotowaną potrawę wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 15 min.

Krok 2

Po tym czasie wyjmujemy naszą pizze/zapiekankę. Całość suto polewamy ulubionym ketchupem Kotlin - u mnie z piekła rodem. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

438

kcal

Białka

38

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły