Zapiekanka/pizza na kalafiorowym spodzie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EmiliaMojta
![Zapiekanka/pizza na kalafiorowym spodzie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973563219.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis na rodzinny obiad/kolację. Świetnie sprawdzi się także na imprezę. Idealny zamiennik niezdrowych zapiekanek i pizzy. Smak obłędny!
0
0 / 0
Przepis na rodzinny obiad/kolację. Świetnie sprawdzi się także na imprezę. Idealny zamiennik niezdrowych zapiekanek i pizzy. Smak obłędny!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. kalafior
1 szt. jajko
2 szt. burak
1 szt. marchew
1 kostka ser feta
2 szczyp. słonecznik łuskany
500 g pierś kurczaka
1 szt. papryka czerwona
2 szkl. passata pomidorowa łowicz
1 opak. ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
Przygotowanie
Kalafior krótko gotujemy następnie studzimy i siekamy bądz trzemy na tarce. Odciskamy dokładnie z wody by był suchy. Mieszamy z jajkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C i zapiekamy ok. 15 minut (trzeba obserwować). Gdy spód będzie lekko zarumieniony wyciągamy.
Na ostudzony spód kalafiora nakładamy naszą passatę. Następnie układamy na całej powierzchni pokrojoną na małe kawałeczki, podpieczoną pierś kurczaka. Paprykę kroimy w cieńkie paski, marchew i buraki w plasterki i także rozkładany na całość. Przyprawiamy pieprzem, ziołami prowasalskimi, chilli. Wszystko to przykrywamy pokruszonym serem feta i posypujemy słonecznikiem. Tak przygotowaną potrawę wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 15 min.
Po tym czasie wyjmujemy naszą pizze/zapiekankę. Całość suto polewamy ulubionym ketchupem Kotlin - u mnie z piekła rodem. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Jajka