Zapiekanka/pizza na kalafiorowym spodzie

EmiliaMojta
Zapiekanka/pizza na kalafiorowym spodzie

0

0 / 0

Przepis na rodzinny obiad/kolację. Świetnie sprawdzi się także na imprezę. Idealny zamiennik niezdrowych zapiekanek i pizzy. Smak obłędny!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. kalafior

1 szt. jajko

2 szt. burak

1 szt. marchew

1 kostka ser feta

2 szczyp. słonecznik łuskany

500 g pierś kurczaka

1 szt. papryka czerwona

2 szkl. passata pomidorowa łowicz

1 opak. ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

Przygotowanie


1

Kalafior krótko gotujemy następnie studzimy i siekamy bądz trzemy na tarce. Odciskamy dokładnie z wody by był suchy. Mieszamy z jajkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C i zapiekamy ok. 15 minut (trzeba obserwować). Gdy spód będzie lekko zarumieniony wyciągamy.

2

Na ostudzony spód kalafiora nakładamy naszą passatę. Następnie układamy na całej powierzchni pokrojoną na małe kawałeczki, podpieczoną pierś kurczaka. Paprykę kroimy w cieńkie paski, marchew i buraki w plasterki i także rozkładany na całość. Przyprawiamy pieprzem, ziołami prowasalskimi, chilli. Wszystko to przykrywamy pokruszonym serem feta i posypujemy słonecznikiem. Tak przygotowaną potrawę wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 15 min.

3

Po tym czasie wyjmujemy naszą pizze/zapiekankę. Całość suto polewamy ulubionym ketchupem Kotlin - u mnie z piekła rodem. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły