0

Składniki

1 Sztuka
kalafior
1 Sztuka
jajko
2 Sztuki
burak
1 Sztuka
marchew
1 Kostka
ser feta
2 Szczypty
Słonecznik łuskany
500 Gramów
pierś kurczaka
1 Sztuka
papryka czerwona
2 Szklanki
ingridient
passata pomidorowa Łowicz
1 Opakowanie
ingridient
Ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
Kalorie dla 1 porcji
301-400 kc
Alergeny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Kalafior krótko gotujemy następnie studzimy i siekamy bądz trzemy na tarce. Odciskamy dokładnie z wody by był suchy. Mieszamy z jajkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C i zapiekamy ok. 15 minut (trzeba obserwować). Gdy spód będzie lekko zarumieniony wyciągamy.
  2. Na ostudzony spód kalafiora nakładamy naszą passatę. Następnie układamy na całej powierzchni pokrojoną na małe kawałeczki, podpieczoną pierś kurczaka. Paprykę kroimy w cieńkie paski, marchew i buraki w plasterki i także rozkładany na całość. Przyprawiamy pieprzem, ziołami prowasalskimi, chilli. Wszystko to przykrywamy pokruszonym serem feta i posypujemy słonecznikiem. Tak przygotowaną potrawę wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 15 min.
  3. Po tym czasie wyjmujemy naszą pizze/zapiekankę. Całość suto polewamy ulubionym ketchupem Kotlin - u mnie z piekła rodem. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego!

Opis

Przepis na rodzinny obiad/kolację. Świetnie sprawdzi się także na imprezę. Idealny zamiennik niezdrowych zapiekanek i pizzy. Smak obłędny!

Podobne przepisy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!