Zapiekanka penne z cukinią i wędzonym łososiem

monikap

Makaron penne nazywany też „piórami” czyli średniej wielkości rurki to jeden z moich ulubionych makaronów. Najczęściej podaje się go do dań mięsnych, zup i sałatek bo świetnie smakuje i na ciepło i na zimno. Ja ostatnio penne użyłam do zapiekanki. Makaron połączyłam z cukinią - jednym z moich ulubionym z warzyw i wędzonym łososiem. I połączenie okazało się idealne. Danie robi się bardzo szybko w czasie, w którym gotował się makaron na oliwie podsmażyłam cukinię do tego łosoś Przed włożeniem wszystkie składniki mieszamy i gotowe. Zapiekanka jest bardzo syta i smaczna. Ja podałam jako obiad ale wg mnie super pasuje też na kolację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
483
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaron penne nazywany też „piórami” czyli średniej wielkości rurki to jeden z moich ulubionych makaronów. Najczęściej podaje się go do dań mięsnych, zup i sałatek bo świetnie smakuje i na ciepło i na zimno. Ja ostatnio penne użyłam do zapiekanki. Makaron połączyłam z cukinią - jednym z moich ulubionym z warzyw i wędzonym łososiem. I połączenie okazało się idealne. Danie robi się bardzo szybko w czasie, w którym gotował się makaron na oliwie podsmażyłam cukinię do tego łosoś Przed włożeniem wszystkie składniki mieszamy i gotowe. Zapiekanka jest bardzo syta i smaczna. Ja podałam jako obiad ale wg mnie super pasuje też na kolację.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 śmietana
1 szczyp. sól, pieprz
300 g makaron penne
150 g łosoś wędzony
150 g mozzarella
2 szt. cukinia
1 szt. cebula
15 dag. ser żółty
Przygotowanie
Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, cebulę posiekać, podsmażyć, na drugiej patelni podsmażyć na oliwie cukinię by troszeczkę zmiękła, delikatnie posolić.
Łososia pokroić w kostkę.
Makaron ugotować al dente. W większej misce wymieszać makaron, cukinię, cebulę i łososia. Ser żółty zetrzeć na tarce. W mniejszej miseczce wymieszać śmietanę i ser żółty, przyprawić solą i pieprzem.
Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego polać sosem i wstawić do piekarnika, po 10 minut wyciągnąć i posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą. Zapiekać aż do rozpuszczenia się sera.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
483
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.