Zapiekanka penne z cukinią i wędzonym łososiem
monikap
Makaron penne nazywany też „piórami” czyli średniej wielkości rurki to jeden z moich ulubionych makaronów. Najczęściej podaje się go do dań mięsnych, zup i sałatek bo świetnie smakuje i na ciepło i na zimno. Ja ostatnio penne użyłam do zapiekanki. Makaron połączyłam z cukinią - jednym z moich ulubionym z warzyw i wędzonym łososiem. I połączenie okazało się idealne. Danie robi się bardzo szybko w czasie, w którym gotował się makaron na oliwie podsmażyłam cukinię do tego łosoś Przed włożeniem wszystkie składniki mieszamy i gotowe. Zapiekanka jest bardzo syta i smaczna. Ja podałam jako obiad ale wg mnie super pasuje też na kolację.
0
0 / 0
Makaron penne nazywany też „piórami” czyli średniej wielkości rurki to jeden z moich ulubionych makaronów. Najczęściej podaje się go do dań mięsnych, zup i sałatek bo świetnie smakuje i na ciepło i na zimno. Ja ostatnio penne użyłam do zapiekanki. Makaron połączyłam z cukinią - jednym z moich ulubionym z warzyw i wędzonym łososiem. I połączenie okazało się idealne. Danie robi się bardzo szybko w czasie, w którym gotował się makaron na oliwie podsmażyłam cukinię do tego łosoś Przed włożeniem wszystkie składniki mieszamy i gotowe. Zapiekanka jest bardzo syta i smaczna. Ja podałam jako obiad ale wg mnie super pasuje też na kolację.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 śmietana
1 szczyp. sól, pieprz
300 g makaron penne
150 g łosoś wędzony
150 g mozzarella
2 szt. cukinia
1 szt. cebula
15 dag. ser żółty
Przygotowanie
Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, cebulę posiekać, podsmażyć, na drugiej patelni podsmażyć na oliwie cukinię by troszeczkę zmiękła, delikatnie posolić.
Łososia pokroić w kostkę.
Makaron ugotować al dente. W większej misce wymieszać makaron, cukinię, cebulę i łososia. Ser żółty zetrzeć na tarce. W mniejszej miseczce wymieszać śmietanę i ser żółty, przyprawić solą i pieprzem.
Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego polać sosem i wstawić do piekarnika, po 10 minut wyciągnąć i posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą. Zapiekać aż do rozpuszczenia się sera.