Zapiekanka penne z cukinią i wędzonym łososiem

monikap
Zapiekanka penne z cukinią i wędzonym łososiem

0

0 / 0

Makaron penne nazywany też „piórami” czyli średniej wielkości rurki to jeden z moich ulubionych makaronów. Najczęściej podaje się go do dań mięsnych, zup i sałatek bo świetnie smakuje i na ciepło i na zimno. Ja ostatnio penne użyłam do zapiekanki. Makaron połączyłam z cukinią - jednym z moich ulubionym z warzyw i wędzonym łososiem. I połączenie okazało się idealne. Danie robi się bardzo szybko w czasie, w którym gotował się makaron na oliwie podsmażyłam cukinię do tego łosoś Przed włożeniem wszystkie składniki mieszamy i gotowe. Zapiekanka jest bardzo syta i smaczna. Ja podałam jako obiad ale wg mnie super pasuje też na kolację.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 śmietana

1 szczyp. sól, pieprz

300 g makaron penne

150 g łosoś wędzony

150 g mozzarella

2 szt. cukinia

1 szt. cebula

15 dag. ser żółty

Przygotowanie


1

Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, cebulę posiekać, podsmażyć, na drugiej patelni podsmażyć na oliwie cukinię by troszeczkę zmiękła, delikatnie posolić.

2

Łososia pokroić w kostkę.

3

Makaron ugotować al dente. W większej misce wymieszać makaron, cukinię, cebulę i łososia. Ser żółty zetrzeć na tarce. W mniejszej miseczce wymieszać śmietanę i ser żółty, przyprawić solą i pieprzem.

4

Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego polać sosem i wstawić do piekarnika, po 10 minut wyciągnąć i posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą. Zapiekać aż do rozpuszczenia się sera.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły