Zapiekanka penne
m7
Sycąca zapiekanka z mięsem mielonym i sosem pomidorowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
555
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sycąca zapiekanka z mięsem mielonym i sosem pomidorowym.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
50 olej sojowy
3 szczyp. sól
3 szczyp. oregano
3 szczyp. pieprz
2 łyżecz. czubryca
2 szt. papryka czerwona
2 szt. czosnek
2 łyżka przecier pomidorowy łowicz
40 dag. makaron penne
40 dag. mięso mielone wieprzowe
20 dag. ser żółty
Przygotowanie
Makaron penne ugotować al dente w osolonej wodzie. Zahartować.
Na gorący olej wrzucić dwa posiekane ząbki czosnku i chwilę smażyć. Dołożyć mielone mięso i smażyć dalej.
Doprawić czerwoną czubricą i oregano.
Dorzucić dwie czerwone papryki pokrojone w kostkę.
Po około 10 minutach dołożyć przecier pomidorowy.
Do naczynia żaroodpornego wsypać warstwę makaronu, na to dać warstwę startego sera, potem warstwę mięsa, warstwę sera, warstwę makaronu i na koniec warstwę sera.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Zapiekać w temperaturze około 200 stopni przez około 25 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
555
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.