Zapiekanka penne

m7
Zapiekanka penne

0

0 / 0

Sycąca zapiekanka z mięsem mielonym i sosem pomidorowym.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

50 olej sojowy

3 szcz. sól

3 szcz. oregano

3 szcz. pieprz

2 łyżeczka czubryca

2 szt. papryka czerwona

2 szt. czosnek

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

40 dek. makaron penne

40 dek. mięso mielone wieprzowe

20 dek. ser żółty

Przygotowanie


1

Makaron penne ugotować al dente w osolonej wodzie. Zahartować.

2

Na gorący olej wrzucić dwa posiekane ząbki czosnku i chwilę smażyć. Dołożyć mielone mięso i smażyć dalej.

3

Doprawić czerwoną czubricą i oregano.

4

Dorzucić dwie czerwone papryki pokrojone w kostkę.

5

Po około 10 minutach dołożyć przecier pomidorowy.

6

Do naczynia żaroodpornego wsypać warstwę makaronu, na to dać warstwę startego sera, potem warstwę mięsa, warstwę sera, warstwę makaronu i na koniec warstwę sera.

7

Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Zapiekać w temperaturze około 200 stopni przez około 25 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły