Zapiekanka pasterska

Łowicz
Zapiekanka pasterska

0

0 / 0

Zapiekanka pasterska to pyszne, sycące i aromatyczne połączenie mięsa wołowego, ziemniaków i warzyw. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub różnego rodzaju przyjęcia, uroczystości i imprezy. To doskonały wybór dla wszystkich miłośników tradycyjnych smaków. Życzymy smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mięso mielone wołowe

1 szt. cebula biała

3 szt. ząbki czosnku

450 g marchewka z groszkiem

2 łodyga seler naciowy

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

500 g ziemniaki

200 g masło

100 ml mleko

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. olej do smażenia

1 pęcz. natka pietruszki do posypania

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy mleko, masło i za pomocą blendera ręcznego blendujemy na gładką masę.

2

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, czosnek marchewkę z groszkiem oraz seler naciowy. Smażymy około 5 minut, aż warzywa będą miękkie.

3

Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Całość dusimy około 15 minut na wolnym ogniu.

4

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Podsmażone mięso z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch równomiernie rozprowadzamy purée ziemniaczane.

5

Zapiekankę pieczemy w piekarniku przez około 20 minut, aż wierzch zapiekanki będzie złocisty.

6

Po wypieczeniu zapiekankę kroimy i podajemy z posiekaną pietruszką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły