Zapiekanka parmigiana
EkspertOdKuchni
Zapiekanka parmigiana to pyszne i sycące danie kuchni włoskiej, które zdobyło uznanie na całym świecie. To idealny wybór na obiad lub kolację, które zasmakuje zarówno miłośnikom włoskich smaków, jak i wszystkim, którzy szukają nowych i aromatycznych potraw. Przygotowaną zapiekankę parmigiana podawaj jako danie główne z dodatkiem chrupiącego chleba lub jako przystawkę na przyjęciach. Połączenie bakłażanów, sera, pomidorów, wyrazistych przypraw będzie idealną propozycją na sycące danie zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
394
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zapiekanka parmigiana to pyszne i sycące danie kuchni włoskiej, które zdobyło uznanie na całym świecie. To idealny wybór na obiad lub kolację, które zasmakuje zarówno miłośnikom włoskich smaków, jak i wszystkim, którzy szukają nowych i aromatycznych potraw. Przygotowaną zapiekankę parmigiana podawaj jako danie główne z dodatkiem chrupiącego chleba lub jako przystawkę na przyjęciach. Połączenie bakłażanów, sera, pomidorów, wyrazistych przypraw będzie idealną propozycją na sycące danie zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Smacznego!
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 passata pomidorowa łowicz
2 szt. bakłażan
500 g ser provolone
1 szt. cebula
0.50 łyżecz. suszone oregano
0.50 łyżecz. suszony tymianek
0.50 łyżecz. sól
0.25 łyżecz. świeżo mielony czarny pieprz
0.50 szkl. starty ser pecorino
1 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
0.25 łyżecz. płatki chili
Przygotowanie
Bakłażany obierz z łupiny i pokrój wzdłuż na cienkie plastry o grubości około 0,5 cm. Posyp plastry bakłażanów solą i odłóż na 30 minut, aby puściły sok i zmniejszyły gorzkawy smak.
W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. W rondlu podgrzej odrobinę oleju, dodaj posiekaną cebulę i czosnek i podsmaż na małym ogniu, aż będą miękkie. Dodaj passatę pomidorową, oregano, tymianek, płatki chili (jeśli używasz) i sól. Gotuj na niskim ogniu przez około 15-20 minut, aż sos będzie gęsty. Zdejmij z ognia i dodaj świeżo mielony czarny pieprz.
Po 30 minutach opłucz plastry bakłażanów pod zimną wodą, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym.
W głębokiej patelni rozgrzej olej do smażenia. Smaż plastry bakłażanów na złoty kolor po obu stronach, odcedź na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
W małej misce wymieszaj starty ser pecorino (lub parmezan) z oregano i tymiankiem.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź niewielką ilość sosu pomidorowego. Następnie ułóż warstwę plastrów bakłażanów na wierzchu. Pokryj bakłażany warstwą sera provolone (lub mozzarelli), a następnie posyp startym serem pecorino z mieszanką oregano i tymianku. Powtórz ten proces, aż wykorzystasz całe składniki, zakończając warstwą sera na wierzchu.
Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 25-30 minut, aż ser będzie rozpuszczony i zapiekanka będzie rumiana na wierzchu.
Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na chwilę, aby lekko przestygła.
Przed podaniem posyp zapiekankę świeżymi listkami bazylii, aby dodać aromatu i świeżości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
394
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.