Zapiekanka mięsna z makaronem penne z dodatkiem czekolady i peperoni

m7
Zapiekanka mięsna z makaronem penne z dodatkiem czekolady i peperoni

1

0 / 0

Zaskakujące połączenie mięsa, czekolady i peperoni, to nie lada uczta dla najwytrawniejszych koneserów kuchni.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

50 oliwa z oliwek

100 śmietana

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

320 g makaron

400 g mięso mielone

200 g cebula

5 g czosnek

20 g czekolada

20 g koncentrat pomidorowy łowicz

2 g papryka peperoni

1 szt. parmezan

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według zaleceń producenta.

2

cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju i dodajemy do niej mięso mielone, koncentrat i czosnek.

3

Całość smażymy ok.5 min.

4

Podlewamy wodą i dusimy kolejne 5 min.

5

Dodajemy gorzką czekoladę, posiekane peperoni.

6

Tak przygotowane mięso mieszamy z makaronem i układamy w formie do pieczenia i następnie zalewamy masą jajeczną.

7

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°c przez 30 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

887

kcal

Białka

49

gram

Węglowodany

68

gram

Tłuszcze

44

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły