Zapiekanka makaronowo-warzywna

m7
Zapiekanka makaronowo-warzywna

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszne, sycące danie, doskonałe nawet na niedzielny obiad, a przy tym nie wymaga dużo pracy. Bez dodatku mięsa wychodzi idealna wersja wegetariańska.

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 śmietanka

100 woda

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. papryka słodka

1 łyżecz. lubella mąka puszysta uniwersalna

150 g makaron

150 g filet z kurczaka

200 g brokuły

100 g kukurydza konserwowa

100 g ser żółty

1 szt. cebula

1 szt. marchew

1 szt. czosnek

1 szt. nać pietruszki

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

3 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


Filet z kurczaka pokroić w dorbną kostkę, przyprawić do smaku, odstawić na godzinę do lodówki. Jeśli zamiast filetów robimy z wędzoną szynką, to szynkę tylko kroimy w kostkę.

Makaron ugotować al dente (można nawet trochę krócej).

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, wyłożyć na talerz.

Wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym i mąką, dodać śmietankę, doprawić do smaku.

Na reszcie oliwy podsmażyć mięso. Wlać pomidorowo-śmietankowy sos, zagotować.

Makaron wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posmarowanego masłem. Dodać cebulkę, różyczki brokułów, talarki marchewki, kukurydzę, posiekaną pietruszkę, wlać sos z mięsem, wymieszać wszystko.

Z wierzchu posypać startym serem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 20 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

492

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły