Zapiekanka makaronowo-warzywna
m7
Pyszne, sycące danie, doskonałe nawet na niedzielny obiad, a przy tym nie wymaga dużo pracy. Bez dodatku mięsa wychodzi idealna wersja wegetariańska.
2
0 / 0
Pyszne, sycące danie, doskonałe nawet na niedzielny obiad, a przy tym nie wymaga dużo pracy. Bez dodatku mięsa wychodzi idealna wersja wegetariańska.
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 śmietanka
100 woda
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka słodka
1 łyżecz. lubella mąka puszysta uniwersalna
150 g makaron
150 g filet z kurczaka
200 g brokuły
100 g kukurydza konserwowa
100 g ser żółty
1 szt. cebula
1 szt. marchew
1 szt. czosnek
1 szt. nać pietruszki
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
3 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Filet z kurczaka pokroić w dorbną kostkę, przyprawić do smaku, odstawić na godzinę do lodówki. Jeśli zamiast filetów robimy z wędzoną szynką, to szynkę tylko kroimy w kostkę.
Makaron ugotować al dente (można nawet trochę krócej).
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, wyłożyć na talerz.
Wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym i mąką, dodać śmietankę, doprawić do smaku.
Na reszcie oliwy podsmażyć mięso. Wlać pomidorowo-śmietankowy sos, zagotować.
Makaron wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posmarowanego masłem. Dodać cebulkę, różyczki brokułów, talarki marchewki, kukurydzę, posiekaną pietruszkę, wlać sos z mięsem, wymieszać wszystko.
Z wierzchu posypać startym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 20 minut.