Zapiekanka makaronowo-warzywna

m7
Zapiekanka makaronowo-warzywna

2

0 / 0

Pyszne, sycące danie, doskonałe nawet na niedzielny obiad, a przy tym nie wymaga dużo pracy. Bez dodatku mięsa wychodzi idealna wersja wegetariańska.

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 śmietanka

100 woda

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. papryka słodka

1 łyżecz. lubella mąka puszysta uniwersalna

150 g makaron

150 g filet z kurczaka

200 g brokuły

100 g kukurydza konserwowa

100 g ser żółty

1 szt. cebula

1 szt. marchew

1 szt. czosnek

1 szt. nać pietruszki

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

3 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Filet z kurczaka pokroić w dorbną kostkę, przyprawić do smaku, odstawić na godzinę do lodówki. Jeśli zamiast filetów robimy z wędzoną szynką, to szynkę tylko kroimy w kostkę.

2

Makaron ugotować al dente (można nawet trochę krócej).

3

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, wyłożyć na talerz.

4

Wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym i mąką, dodać śmietankę, doprawić do smaku.

5

Na reszcie oliwy podsmażyć mięso. Wlać pomidorowo-śmietankowy sos, zagotować.

6

Makaron wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posmarowanego masłem. Dodać cebulkę, różyczki brokułów, talarki marchewki, kukurydzę, posiekaną pietruszkę, wlać sos z mięsem, wymieszać wszystko.

7

Z wierzchu posypać startym serem.

8

Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 20 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

492

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły