Zapiekanka makaronowo – migdałowa
blogerzydlalubelli
AUTOR: Wesoła Kuchnia http://wesolakuchnia.blogspot.com/2017/08/zapiekanka-makaronowo-migdaowa_22.html
Wartości odżywcze na porcję
Energia
483
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
AUTOR: Wesoła Kuchnia http://wesolakuchnia.blogspot.com/2017/08/zapiekanka-makaronowo-migdaowa_22.html
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. migdały
3 szkl. woda
200 g makaron lubella świdry
3 łyżka budyń waniliowy
4 łyżka cukier trzcinowy
200 g borówki
300 g jeżyny
2 łyżka migdały obrane
1 pęcz. mięta
Przygotowanie
Migdały zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Zdejmuję z nich skórkę i zalewam je dwoma szklankami wody mineralnej, odstawiam na noc. Na drugi dzień miksuję blenderem dolewam kolejną szklankę wody. Przelewam na sitko wyłożone gazą i odsączam mleko kokosowe. Mleko wykorzystuję do koktajli. Pozostały miąższ po zmiksowaniu migdałów nie wyrzucam tylko wykorzystuję do zapiekanki. Nie odciskam mocno bo zależy mi żeby masa nie była sucha. Dodaję do niej budyń , cukier dwie łyżki i mieszam.
Makaron gotuję al dente mieszam z masą migdałową i wykładam do naczynia do zapiekania. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut góra dół. 200 g jeżyn przekładam do rondelka, dodaję dwie łyżki cukru i gotuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Przecieram go przez sitko, bo nie lubię pestek.
Po wyjęciu z piekarnika wylewam sos na zapiekankę, dekoruję owocami i migdałami oraz miętą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
483
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.