Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami

MagdalenaMilewska
Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami

0

3.6 / 10

Proste, pyszne i sycące danie dla każdego. Podstawowy składnik to makaron, najlepiej świderki pełnoziarniste Lubella, ale sprawdzi się też zwykły makaron lub o innym kształcie. Dodatki też mogą być różne, jakie kto lubi. Najważniejsze, żeby było smacznie i kolorowo.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 pusz. pomidory krojone łowicz

25 dek. szynka eksportowa

1 szt. cebula czerwona

1 szt. papryka czerwona

6 szt. pieczarki

200 g kukurydza konserwowa

200 g fasola biała konserwowa

300 g mozzarella

1 szcz. zioła prowansalskie

1 szcz. papryka mielona ostra

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

300 g makaron świderki lubella pełne ziarno

Przygotowanie


1

Przygotować wszystkie składniki potrzebne do zrobienia zapiekanki.

2

Makaron świderki Pełne ziarno Lubella ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.

3

Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odłożyć. Szynkę eksportową pokroić w cienkie paseczki i odłożyć.

4

Pieczarki obrać, opłukać i pokroić na nieduże kawałki. Pokrojone pieczarki posolić i poddusić na patelni do odparowania wody. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Papryki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do podduszonych pieczarek i krótko podsmażyć. Całość doprawić ziołami prowansalskimi.

5

Do dużej miski przełożyć ugotowany makaron, kukurydzę konserwową, fasolę białą konserwową, podsmażone warzywa i pokrojoną szynkę konserwową. Wymieszać.

6

Do miski dodać pomidory krojone Łowicz i startą mozzarellę. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, papryką ostrą, solą i pieprzem i wszystko razem dobrze wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.

7

Tak przygotowaną zapiekankę makaronową z szynką i warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekać przez ok. 20 minut do zrumienienia.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły