Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami
MagdalenaMilewska
Proste, pyszne i sycące danie dla każdego. Podstawowy składnik to makaron, najlepiej świderki pełnoziarniste Lubella, ale sprawdzi się też zwykły makaron lub o innym kształcie. Dodatki też mogą być różne, jakie kto lubi. Najważniejsze, żeby było smacznie i kolorowo.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
450
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.6 / 10
Proste, pyszne i sycące danie dla każdego. Podstawowy składnik to makaron, najlepiej świderki pełnoziarniste Lubella, ale sprawdzi się też zwykły makaron lub o innym kształcie. Dodatki też mogą być różne, jakie kto lubi. Najważniejsze, żeby było smacznie i kolorowo.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 puszka pomidory krojone łowicz
25 dag. szynka eksportowa
1 szt. cebula czerwona
1 szt. papryka czerwona
6 szt. pieczarki
200 g kukurydza konserwowa
200 g fasola biała konserwowa
300 g mozzarella
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 szczyp. papryka mielona ostra
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
300 g makaron świderki lubella pełne ziarno
Przygotowanie
Przygotować wszystkie składniki potrzebne do zrobienia zapiekanki.
Makaron świderki Pełne ziarno Lubella ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odłożyć. Szynkę eksportową pokroić w cienkie paseczki i odłożyć.
Pieczarki obrać, opłukać i pokroić na nieduże kawałki. Pokrojone pieczarki posolić i poddusić na patelni do odparowania wody. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Papryki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do podduszonych pieczarek i krótko podsmażyć. Całość doprawić ziołami prowansalskimi.
Do dużej miski przełożyć ugotowany makaron, kukurydzę konserwową, fasolę białą konserwową, podsmażone warzywa i pokrojoną szynkę konserwową. Wymieszać.
Do miski dodać pomidory krojone Łowicz i startą mozzarellę. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, papryką ostrą, solą i pieprzem i wszystko razem dobrze wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Tak przygotowaną zapiekankę makaronową z szynką i warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekać przez ok. 20 minut do zrumienienia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
450
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.