Zapiekanka makaronowa z ricottą
Lubella
Zapiekanka makaronowa z ricottą to pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Można ją serwować również na różnego rodzaju imprezach, przyjęciach i uroczystościach. Połączenie makaronu z ricottą, mozzarellą, soczystymi pomidorami i wyrazistymi przyprawami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom aromatycznych i kremowych potraw. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
315
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Zapiekanka makaronowa z ricottą to pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Można ją serwować również na różnego rodzaju imprezach, przyjęciach i uroczystościach. Połączenie makaronu z ricottą, mozzarellą, soczystymi pomidorami i wyrazistymi przyprawami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom aromatycznych i kremowych potraw. Smacznego!
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g makaron penne lubella
3 szt. pomidory
200 g ricotta
200 g mozzarella
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. cebula biała
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. cukier
1 szt. parmezan do posypania
2 łyżka oliwa z oliwek
1 pęcz. bazylia świeża
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zarumienienia.
Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory. Całość dusimy do odparowania wody.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy przyprawami według uznania. Gdy sos pomidorowy jest gotowy, studzimy go.
Ugotowany makaron mieszamy z ricottą i sosem pomidorowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzch kładziemy mozzarellę pokrojoną w plastry.
Zapiekankę pieczemy 180°C przez około 15 minut.
Upieczoną zapiekankę posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
315
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.