Zapiekanka makaronowa z ricottą

Lubella
Zapiekanka makaronowa z ricottą

2

0 / 0

Zapiekanka makaronowa z ricottą to pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Można ją serwować również na różnego rodzaju imprezach, przyjęciach i uroczystościach. Połączenie makaronu z ricottą, mozzarellą, soczystymi pomidorami i wyrazistymi przyprawami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom aromatycznych i kremowych potraw. Smacznego!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g makaron penne lubella

3 szt. pomidory

200 g ricotta

200 g mozzarella

3 szt. ząbki czosnku

1 szt. cebula biała

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. zioła prowansalskie

1 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. cukier

1 szt. parmezan do posypania

2 łyżka oliwa z oliwek

1 pęcz. bazylia świeża

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.

2

W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zarumienienia.

3

Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory. Całość dusimy do odparowania wody.

4

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy przyprawami według uznania. Gdy sos pomidorowy jest gotowy, studzimy go.

5

Ugotowany makaron mieszamy z ricottą i sosem pomidorowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzch kładziemy mozzarellę pokrojoną w plastry.

6

Zapiekankę pieczemy 180°C przez około 15 minut.

7

Upieczoną zapiekankę posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

315

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły