Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i wędzonym łososiem
bartek
Następna wariacja z serii, jak przemycić zdrowe rzeczy. Ryba ukryta w zapiekance delikatnie pachnie czosnkiem, makaron zapiekany z jajeczno-śmietanowo-serowym kremem ukrywa sporą porcję makaronu, nawet pieczarki nie wyglądają tu, jak grzyby, tylko jak „warzywka”;-) Gwarantuję, że po takiej porcji nikt nie będzie głodny. Do zapiekanek gotuję makaron al dente, bo i tak będzie siedział sporo w piekarniku. Najczęściej używam świderków lub takich makaronów, które dobrze zbierają sos, nie ciągną się, dobrze się dzielą i ładnie wyglądają (kokardki, płaty lasagne, krótkie pióra, „ślimaki”). Dzieci uwielbiają wybierać z zapiekanki pojedyncze kształty – nieraz na talerzu robi się kilka światów i niejedna historia. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
330
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.3 / 3
Następna wariacja z serii, jak przemycić zdrowe rzeczy. Ryba ukryta w zapiekance delikatnie pachnie czosnkiem, makaron zapiekany z jajeczno-śmietanowo-serowym kremem ukrywa sporą porcję makaronu, nawet pieczarki nie wyglądają tu, jak grzyby, tylko jak „warzywka”;-) Gwarantuję, że po takiej porcji nikt nie będzie głodny. Do zapiekanek gotuję makaron al dente, bo i tak będzie siedział sporo w piekarniku. Najczęściej używam świderków lub takich makaronów, które dobrze zbierają sos, nie ciągną się, dobrze się dzielą i ładnie wyglądają (kokardki, płaty lasagne, krótkie pióra, „ślimaki”). Dzieci uwielbiają wybierać z zapiekanki pojedyncze kształty – nieraz na talerzu robi się kilka światów i niejedna historia. Smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
2 szkl. makaron świderki lubella
1 szkl. śmietana 18%
2 szt. jaja kurze całe
15 dag. łosoś wędzony
30 dag. pieczarki
20 dag. ser żółty
0.50 kostka czosnek
0.50 szt. por
Przygotowanie
… i kawałki wędzonego łososia.
Na oleju lub oliwie smażymy pieczarki pokrojone w plasterki razem z porem pokrojonym w paseczki i czosnkiem wyciśniętym przez praskę.
Farsz przykrywany warstwą makaronu i zalewamy kremem z śmietany z rozbitymi jajami i serem żółtym.
Na dnie formy do pieczenia wysmarowanej masłem, wykładamy pojedynczą warstwę ugotowanego makaronu, na makaron kładziemy zesmażone pieczarki z porem...
Najpierw ekspozycja produktów: makaron, wędzony łosoś, śmietana, czosnek, pieczarki, por, jaja i ser żółty.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 40 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
330
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.