Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i wędzonym łososiem

bartek
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i wędzonym łososiem

1

3.3 / 3

Następna wariacja z serii, jak przemycić zdrowe rzeczy. Ryba ukryta w zapiekance delikatnie pachnie czosnkiem, makaron zapiekany z jajeczno-śmietanowo-serowym kremem ukrywa sporą porcję makaronu, nawet pieczarki nie wyglądają tu, jak grzyby, tylko jak „warzywka”;-) Gwarantuję, że po takiej porcji nikt nie będzie głodny. Do zapiekanek gotuję makaron al dente, bo i tak będzie siedział sporo w piekarniku. Najczęściej używam świderków lub takich makaronów, które dobrze zbierają sos, nie ciągną się, dobrze się dzielą i ładnie wyglądają (kokardki, płaty lasagne, krótkie pióra, „ślimaki”). Dzieci uwielbiają wybierać z zapiekanki pojedyncze kształty – nieraz na talerzu robi się kilka światów i niejedna historia. Smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

2 szkl. makaron świderki lubella

1 szkl. śmietana 18%

2 szt. jaja kurze całe

15 dek. łosoś wędzony

30 dek. pieczarki

20 dek. ser żółty

0.50 kost. czosnek

0.50 szt. por

Przygotowanie


1

… i kawałki wędzonego łososia.

2

Na oleju lub oliwie smażymy pieczarki pokrojone w plasterki razem z porem pokrojonym w paseczki i czosnkiem wyciśniętym przez praskę.

3

Farsz przykrywany warstwą makaronu i zalewamy kremem z śmietany z rozbitymi jajami i serem żółtym.

4

Na dnie formy do pieczenia wysmarowanej masłem, wykładamy pojedynczą warstwę ugotowanego makaronu, na makaron kładziemy zesmażone pieczarki z porem...

5

Najpierw ekspozycja produktów: makaron, wędzony łosoś, śmietana, czosnek, pieczarki, por, jaja i ser żółty.

6

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły