Zapiekanka makaronowa z makaronem świdry
lubella
Wykorzystaj makaron świderki do przygotowania smakowitej zapiekanki z pomidorami, passatą i aż dwoma rodzajami serów! Możesz przygotować wersję wegetariańską, ale my proponujemy wykorzystać również mielone mięso wieprzowe. Zapiekankę dopraw do smaku chili, pieprzem i solą!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
891
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
3.6 / 89
Wykorzystaj makaron świderki do przygotowania smakowitej zapiekanki z pomidorami, passatą i aż dwoma rodzajami serów! Możesz przygotować wersję wegetariańską, ale my proponujemy wykorzystać również mielone mięso wieprzowe. Zapiekankę dopraw do smaku chili, pieprzem i solą!
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella świdry
200 g mięso mielone wieprzowe
680 g passata pomidorowa łowicz
150 g mozarella
150 g ser żółty
2 szt. chili
2 szt. ząbek czosnku
140 g cebula
1 łyżecz. suszony tymianek
1 łodyga pietruszka
3 łyżka olej słonecznikowy
3 szczyp. sól
3 szczyp. pieprz
200 g pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
Siekamy czosnek i chili, cebulę kroimy w pióra. Dodajemy świeże pomidory koktajlowe przekrojone na pół. Mieszankę podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 2 minuty. Dodajemy mięso mielone i tymianek. Całość smażymy przez 4 minuty, cały czas dokładnie mieszając.
Do podsmażonego mięsa i warzyw wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy sos solą i pieprzem, dusimy przez 15 minut na małym ogniu. W tym czasie obydwa sery ścieramy na dużych oczkach tarki.Makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem. Całość dokładnie mieszamy. Na wierzchu posypujemy równomiernie startym serem i układamy połówki pomidorków koktajlowych.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami natki pietruszki. Pamiętaj, że w tym przepisie to Ty decydujesz, jak ostra jest potrawa – dodaj tyle chili, na ile masz ochotę!Danie można odgrzać w piekarniku zaledwie w kilka minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
891
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.