13

Składniki

700 Gramów
ingridient
makaron Lubella świdry
350 Gramów
Mięso mielone wieprzowe
1190 Gramów
ingridient
passata pomidorowa Łowicz
262.5 Grama
Mozarella
262.5 Grama
ser żółty
3.5 Sztuki
chili
3.5 Sztuki
ząbek czosnku
245 Gramów
cebula
3.5 Łodygi
tymianek
1.75 Łodygi
pietruszka
5.25 Łyżki
olej słonecznikowy
5.25 Szczypty
sól
5.25 Szczypty
pieprz
350 Gramów
pomidorki koktajlowe
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Siekamy czosnek i chili, cebulę kroimy w pióra. Dodajemy świeże pomidory koktajlowe przekrojone na pół. Mieszankę podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 2 minuty. Dodajemy mięso mielone i tymianek. Całość smażymy przez 4 minuty, cały czas dokładnie mieszając.
  2. Do podsmażonego mięsa i warzyw wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy sos solą i pieprzem, dusimy przez 15 minut na małym ogniu. W tym czasie obydwa sery ścieramy na dużych oczkach tarki.Makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem. Całość dokładnie mieszamy. Na wierzchu posypujemy równomiernie startym serem i układamy połówki pomidorków koktajlowych.
  3. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami natki pietruszki. Pamiętaj, że w tym przepisie to Ty decydujesz, jak ostra jest potrawa – dodaj tyle chili, na ile masz ochotę!Danie można odgrzać w piekarniku zaledwie w kilka minut.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!