Example thumb
13

Składniki

400 Gramów
ingridient
makaron Lubella świdry
200 Gramów
Mięso mielone wieprzowe
680 Gramów
ingridient
passata pomidorowa Łowicz
150 Gramów
Mozarella
150 Gramów
ser żółty
2 Sztuki
chili
2 Sztuki
ząbek czosnku
140 Gramów
cebula
2 Łodygi
tymianek
1 Łodyga
pietruszka
3 Łyżki
olej słonecznikowy
3 Szczypty
sól
3 Szczypty
pieprz
200 Gramów
pomidorki koktajlowe
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Siekamy czosnek i chili, cebulę kroimy w pióra. Dodajemy świeże pomidory koktajlowe przekrojone na pół. Mieszankę podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 2 minuty. Dodajemy mięso mielone i tymianek. Całość smażymy przez 4 minuty, cały czas dokładnie mieszając.
  2. Do podsmażonego mięsa i warzyw wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy sos solą i pieprzem, dusimy przez 15 minut na małym ogniu. W tym czasie obydwa sery ścieramy na dużych oczkach tarki.Makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem. Całość dokładnie mieszamy. Na wierzchu posypujemy równomiernie startym serem i układamy połówki pomidorków koktajlowych.
  3. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami natki pietruszki. Pamiętaj, że w tym przepisie to Ty decydujesz, jak ostra jest potrawa – dodaj tyle chili, na ile masz ochotę!Danie można odgrzać w piekarniku zaledwie w kilka minut.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!