Zapiekanka makaronowa z makaronem świdry

lubella
Zapiekanka makaronowa z makaronem świdry

3

3.6 / 89

Wykorzystaj makaron świderki do przygotowania smakowitej zapiekanki z pomidorami, passatą i aż dwoma rodzajami serów! Możesz przygotować wersję wegetariańską, ale my proponujemy wykorzystać również mielone mięso wieprzowe. Zapiekankę dopraw do smaku chili, pieprzem i solą!

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella świdry

200 g mięso mielone wieprzowe

680 g passata pomidorowa łowicz

150 g mozarella

150 g ser żółty

2 szt. chili

2 szt. ząbek czosnku

140 g cebula

1 łyżeczka suszony tymianek

1 łod. pietruszka

3 łyżka olej słonecznikowy

3 szcz. sól

3 szcz. pieprz

200 g pomidorki koktajlowe

Przygotowanie


1

Siekamy czosnek i chili, cebulę kroimy w pióra. Dodajemy świeże pomidory koktajlowe przekrojone na pół. Mieszankę podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 2 minuty. Dodajemy mięso mielone i tymianek. Całość smażymy przez 4 minuty, cały czas dokładnie mieszając.

2

Do podsmażonego mięsa i warzyw wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy sos solą i pieprzem, dusimy przez 15 minut na małym ogniu. W tym czasie obydwa sery ścieramy na dużych oczkach tarki.Makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem. Całość dokładnie mieszamy. Na wierzchu posypujemy równomiernie startym serem i układamy połówki pomidorków koktajlowych.

3

Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Przed podaniem dekorujemy świeżymi listkami natki pietruszki. Pamiętaj, że w tym przepisie to Ty decydujesz, jak ostra jest potrawa – dodaj tyle chili, na ile masz ochotę!Danie można odgrzać w piekarniku zaledwie w kilka minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły