Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym

bartek

Jeśli masz ochotę na coś wyrafinowanego, jednocześnie prostego w przygotowaniu to polecam zapiekanki makaronowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
396
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
4.7 / 3
Jeśli masz ochotę na coś wyrafinowanego, jednocześnie prostego w przygotowaniu to polecam zapiekanki makaronowe.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. sól, pieprz
2 szkl. makaron świderki lubella
1 szkl. przecier pomidorowy łowicz
1 szkl. śmietana 18%
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. mozzarella
2 szt. jaja kurze całe
4 szt. ząbek czosnku
2 łyżka oliwa
10 dag. ser żółty
0.50 pęcz. świeża bazylia
0.50 szkl. oliwki czarne
0.50 szt. por
Przygotowanie
Przygotowaćprodukty: makaron, pierś kurczaka, szklankę przecieru pomidorowego, mozzarellę, oliwki, por, czosnek, śmietanę, jaja, ser żółty, bazylię świeżą i suszoną.
Pierś kurczaka pokroić w mała kostkę, posolić i popieprzyć.
Na oliwie smażyć kurczaka, dodać pora pokrojonego w półtalarki, a za chwilę oliwki.
Dodać przecier pomidorowy i suszoną bazylię, a także czosnek pokrojony w plasterki.
Na dnie formy do pieczenia wysmarowanej masłem, wyłożyć pojedynczą warstwę ugotowanego makaronu, a na to rozłożyć równomiernie kurczaka w sosie pomidorowym.
Na farsz położyć plastry mozzarelli i porwaną świeżą bazylię. Przykryć pozostałą częścią makaronu, całość zalewać jajami rozbitymi ze śmietaną i posypać startym serem żółtym. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
396
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.