Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

m7
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

6

3.1 / 20

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą to szybkie w przygotowaniu danie, które usatysfakcjonuje podniebienia całej rodziny. To idealny pomysł na smaczny obiad.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

500 g makaron

500 g kiełbasa

100 g ser żółty

0.75 szkl. mleko

1 szt. pieczarki marynowane

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. nać pietruszki

1 szt. kukurydza konserwowa

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka ketchup kotlin łagodny

2 łyżka olej

2 łyżka tłuszcz

Przygotowanie


1

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Z kiełbasy zdjąć skórę, przekroić wzdłuż na pół, następnie w plasterki. Podsmażyć ją na patelni na odrobinie tłuszczu.

3

Pieczarki osączyć i pokroić na połówki.

4

Pietruszkę drobno posiekać.

5

Kukurydzę i makaron odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać.

6

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć gotową masę.

7

Jajka rozmieszać z mlekiem, doprawić do smaku i polać nim makaron. Zapiekać w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut w 200 stopniach.

8

Koncentrat i ketchup wymieszać z niepełną szklanką wody, doprawić solą i pieprzem.

9

Polać zapiekankę i całość posypać żółtym serem.

10

Zapiekać jeszcze ok. 10 minut na złoty kolor.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1147

kcal

Białka

44

gram

Węglowodany

105

gram

Tłuszcze

59

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły