Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

m7

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą to szybkie w przygotowaniu danie, które usatysfakcjonuje podniebienia całej rodziny. To idealny pomysł na smaczny obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1147
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
105
gram
Tłuszcze
59
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
6
3.1 / 20
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą to szybkie w przygotowaniu danie, które usatysfakcjonuje podniebienia całej rodziny. To idealny pomysł na smaczny obiad.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
500 g makaron
500 g kiełbasa
100 g ser żółty
0.75 szkl. mleko
1 szt. pieczarki marynowane
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. nać pietruszki
1 szt. kukurydza konserwowa
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka ketchup kotlin łagodny
2 łyżka olej
2 łyżka tłuszcz
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Z kiełbasy zdjąć skórę, przekroić wzdłuż na pół, następnie w plasterki. Podsmażyć ją na patelni na odrobinie tłuszczu.
Pieczarki osączyć i pokroić na połówki.
Pietruszkę drobno posiekać.
Kukurydzę i makaron odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć gotową masę.
Jajka rozmieszać z mlekiem, doprawić do smaku i polać nim makaron. Zapiekać w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut w 200 stopniach.
Koncentrat i ketchup wymieszać z niepełną szklanką wody, doprawić solą i pieprzem.
Polać zapiekankę i całość posypać żółtym serem.
Zapiekać jeszcze ok. 10 minut na złoty kolor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1147
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
105
gram
Tłuszcze
59
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.