Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i prażonymi migdałami
lubella
Zapiekanka z kalafiorem i makaronem w sosie beszamelowym brzmi i smakuje rewelacyjnie! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
421
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Zapiekanka z kalafiorem i makaronem w sosie beszamelowym brzmi i smakuje rewelacyjnie! :)
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g makaron pióra lubella
500 g kalafior
60 g ser grana padano
0.25 szkl. płatki migdałowe
1 szkl. mleko
1 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżka masło
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz biały
1 szczyp. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować al dente, odcedzić.
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać rózgą. Wlać mleko i mieszać do momentu, aż sos zrobi się jednolity i gęsty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na spodzie ułożyć makaron, kolejno różyczki kalafiora, następnie zalać sosem beszamelowym.
Zapiekać w 200 stopniach przez 15 minut, następnie posypać startym serem, następnie płatkami migdałowymi i piec około 5 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
421
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.