Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i prażonymi migdałami

lubella
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i prażonymi migdałami

0

5 / 1

Zapiekanka z kalafiorem i makaronem w sosie beszamelowym brzmi i smakuje rewelacyjnie! :)

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g makaron pióra lubella

500 g kalafior

60 g ser grana padano

0.25 szkl. płatki migdałowe

1 szkl. mleko

1 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżka masło

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz biały

1 szczyp. gałka muszkatołowa

Przygotowanie


1

Kalafior podzielić na różyczki i ugotować al dente, odcedzić.

2

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie.

3

Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać rózgą. Wlać mleko i mieszać do momentu, aż sos zrobi się jednolity i gęsty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

4

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na spodzie ułożyć makaron, kolejno różyczki kalafiora, następnie zalać sosem beszamelowym.

5

Zapiekać w 200 stopniach przez 15 minut, następnie posypać startym serem, następnie płatkami migdałowymi i piec około 5 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

421

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły