Zapiekanka makaronowa z grzybami i serem cheddar
mariola85
Grzybowa zapiekanka z makaronem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1918
kcal
Białka
58
gram
Węglowodany
359
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Grzybowa zapiekanka z makaronem.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
150 g ser cheddar pełnotłusty
150 g śmietanka kremowa 30%
1 szt. cebula
100 szt. borowiki suszone
3 szt. jaja kurze całe
2 łyżka koperek
1 łyżka masło
300 dag. makaron lubella tagliatelle
Przygotowanie
Cebulę pokroić w pióra, czosnek w kostkę. Podsmażyć razem na oleju.
Ser zetrzeć na grubych oczkach, grzyby ugotować i pokroić w paski.
Jaja rozbić ze śmietaną, dodać grzyby, cebulę i czosnek oraz ser żółty.
Doprawić solą, pieprzem, dodać koperek. Na spód naczynia ułożyć ugotowany makaron, zalewać go masą jajeczno-śmietanową. Piec około 40 minut w temp. 170 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1918
kcal
Białka
58
gram
Węglowodany
359
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.