ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BRUKSELKĄ I MIĘSEM MIELONYM
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_5
![ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BRUKSELKĄ I MIĘSEM MIELONYM](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973161737.jpeg&w=3840&q=75)
Brukselka oraz mięso mielone w postaci zapiekanki? Do tego makaron typu “pióra” od Lubelli wraz z ciągnącą się mozzarellą? Oto tajemnicze składniki na pyszny obiad dla całej rodziny.
0
4 / 3
Brukselka oraz mięso mielone w postaci zapiekanki? Do tego makaron typu “pióra” od Lubelli wraz z ciągnącą się mozzarellą? Oto tajemnicze składniki na pyszny obiad dla całej rodziny.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g makaron pióra lubella
200 g mięso mielone wieprzowe
150 g brukselka
2 łyżka olej
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. papryka słodka mielona
3 łyżka koncentrat pomidorowy włocławek
120 g mozzarella
1 szczyp. natka pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente
Posiekaną cebulę szklimy na łyżce oleju, dodajemy mięso i przesmażamy 3-4 minuty.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mieloną paprykę.
Mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy.
Przekrojone na pół brukselki podsmażamy krótko na drugiej patelni.
Gdy nieco zmiękną, mieszamy je z makaronem i mięsem.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu układamy mozarellę pokrojoną w plastry.
Pieczemy 20 minut w 190 stopniach.