ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BRUKSELKĄ I MIĘSEM MIELONYM

kontakt_5
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BRUKSELKĄ I MIĘSEM MIELONYM

0

4 / 3

Brukselka oraz mięso mielone w postaci zapiekanki? Do tego makaron typu “pióra” od Lubelli wraz z ciągnącą się mozzarellą? Oto tajemnicze składniki na pyszny obiad dla całej rodziny.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g makaron pióra lubella

200 g mięso mielone wieprzowe

150 g brukselka

2 łyżka olej

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżeczka papryka słodka mielona

3 łyżka koncentrat pomidorowy włocławek

120 g mozzarella

1 szcz. natka pietruszki

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy al dente

2

Posiekaną cebulę szklimy na łyżce oleju, dodajemy mięso i przesmażamy 3-4 minuty.

3

Dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mieloną paprykę.

4

Mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy.

5

Przekrojone na pół brukselki podsmażamy krótko na drugiej patelni.

6

Gdy nieco zmiękną, mieszamy je z makaronem i mięsem.

7

Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

8

Na wierzchu układamy mozarellę pokrojoną w plastry.

9

Pieczemy 20 minut w 190 stopniach.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły