ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BRUKSELKĄ I MIĘSEM MIELONYM

kontakt_5
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BRUKSELKĄ I MIĘSEM MIELONYM

Średnia 4 / 3

Oceń!

Brukselka oraz mięso mielone w postaci zapiekanki? Do tego makaron typu “pióra” od Lubelli wraz z ciągnącą się mozzarellą? Oto tajemnicze składniki na pyszny obiad dla całej rodziny.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g makaron pióra lubella

200 g mięso mielone wieprzowe

150 g brukselka

2 łyżka olej

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. papryka słodka mielona

3 łyżka koncentrat pomidorowy włocławek

120 g mozzarella

1 szczyp. natka pietruszki

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


Makaron gotujemy al dente

Posiekaną cebulę szklimy na łyżce oleju, dodajemy mięso i przesmażamy 3-4 minuty.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mieloną paprykę.

Mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy.

Przekrojone na pół brukselki podsmażamy krótko na drugiej patelni.

Gdy nieco zmiękną, mieszamy je z makaronem i mięsem.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na wierzchu układamy mozarellę pokrojoną w plastry.

Pieczemy 20 minut w 190 stopniach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

488

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły