ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BRUKSELKĄ I MIĘSEM MIELONYM
kontakt_5
Brukselka oraz mięso mielone w postaci zapiekanki? Do tego makaron typu “pióra” od Lubelli wraz z ciągnącą się mozzarellą? Oto tajemnicze składniki na pyszny obiad dla całej rodziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
488
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 3
Brukselka oraz mięso mielone w postaci zapiekanki? Do tego makaron typu “pióra” od Lubelli wraz z ciągnącą się mozzarellą? Oto tajemnicze składniki na pyszny obiad dla całej rodziny.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g makaron pióra lubella
200 g mięso mielone wieprzowe
150 g brukselka
2 łyżka olej
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. papryka słodka mielona
3 łyżka koncentrat pomidorowy włocławek
120 g mozzarella
1 szczyp. natka pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente
Posiekaną cebulę szklimy na łyżce oleju, dodajemy mięso i przesmażamy 3-4 minuty.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mieloną paprykę.
Mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy.
Przekrojone na pół brukselki podsmażamy krótko na drugiej patelni.
Gdy nieco zmiękną, mieszamy je z makaronem i mięsem.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu układamy mozarellę pokrojoną w plastry.
Pieczemy 20 minut w 190 stopniach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
488
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.