0

Składniki

200 Gramów
ingridient
Makaron Lubella Mini kokardki
1 Pęczek
botwinka
3 Sztuki
oscypek mały
1 Łyżka
pestki dyni
220 Gramów
śmietana 18%
2 Sztuki
jajko
2 Łyżki
oliwa z oliwek
1 Łyżka
masło
1 Szczypta
sól, pieprz

Do natłuszczenia formy

1 Łyżeczka
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Gotujemy makaron i odcedzamy na sicie. Oscypki kroimy w plasterki.
  2. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni. Myjemy i osuszamy botwinkę. Małe buraczki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, a te, w zależności od wielkości, na połówki lub ćwiartki. Łodygi botwinki tniemy na centymetrowe kawałki a liście grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Podsmażamy pokrojone buraczki, po chwili dodajemy pocięte łodygi. Całość podduszamy pod przykryciem aż zmiękną. Dokładamy grubo posiekane liście i smażymy aż zmniejszą objętość. Tak przygotowaną botwinę doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z ugotowanym makaronem. Delikatnie natłuszczamy naczynie do zapiekanek i rozkładamy w nim makaron z botwinką. Pokrojone oscypki układamy na makaronie tak, by część sera znalazła się również w głębszych partiach zapiekanki. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni. Mikserem na wolnych obrotach ubijamy jajka ze śmietaną do czasu aż połączą się w jednolitą masę, doprawiamy ją solą i pieprzem i zalewamy zapiekankę.
  3. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 – 20 minut. Gdy ser się roztopi a wierzch lekko przyrumieni (mniej więcej w połowie zapiekania), naczynie przykrywamy folią aluminiową, by zapiekanka nie przesuszyła się od góry a wewnątrz ładnie dopiekła.

Podobne przepisy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!