Zapiekanka makaronowa z botwinką, oscypkiem i pestkami dyni

blogerzydlalubelli
Zapiekanka makaronowa z botwinką, oscypkiem i pestkami dyni

0

0 / 0

Szukasz pomysłu na wiosenny lub letni obiad? A może potrzebujesz inspiracji na rodzinną kolację? Spróbuj kremowej zapiekanki, która łączy makaron, soczystą botwinkę i wyrazisty smak oscypka. Całość udekorowana jest pestkami dyni, które doskonale kontrastują z miękkością i gładkością innych składników oraz nadają potrawie chrupkości i nieco orzechowego smaku. To doskonały przepis dla wegetarian, jak i mięsożerców.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron lubella mini kokardki

1 pęcz. botwinka

3 szt. oscypek mały

1 łyżka pestki dyni

220 g śmietana 18%

2 szt. jajko

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka masło

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. masło

Przygotowanie


1

Gotujemy makaron i odcedzamy na sicie. Oscypki kroimy w plasterki. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni.

2

Myjemy i osuszamy botwinkę. Małe buraczki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, a te, w zależności od wielkości, na połówki lub ćwiartki. Łodygi botwinki tniemy na centymetrowe kawałki, a liście grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Podsmażamy pokrojone buraczki, po chwili dodajemy pocięte łodygi. Całość podduszamy pod przykryciem aż zmiękną. Dokładamy grubo posiekane liście i smażymy, aż zmniejszą objętość.

3

Tak przygotowaną botwinę doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z ugotowanym makaronem.

4

Delikatnie natłuszczamy naczynie do zapiekanek i rozkładamy w nim makaron z botwinką. Pokrojone oscypki układamy na makaronie tak, by część sera znalazła się również w głębszych partiach zapiekanki. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni.

5

Mikserem na wolnych obrotach ubijamy jajka ze śmietaną do czasu, aż połączą się w jednolitą masę, doprawiamy ją solą i pieprzem i zalewamy zapiekankę.

6

Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 – 20 minut. Gdy ser się roztopi, a wierzch lekko przyrumieni (mniej więcej w połowie zapiekania), naczynie przykrywamy folią aluminiową, by zapiekanka nie przesuszyła się od góry, a wewnątrz ładnie dopiekła.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1049

kcal

Białka

41

gram

Węglowodany

83

gram

Tłuszcze

61

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły