Zapiekanka makaronowa z botwinką, oscypkiem i pestkami dyni
blogerzydlalubelli
Szukasz pomysłu na wiosenny lub letni obiad? A może potrzebujesz inspiracji na rodzinną kolację? Spróbuj kremowej zapiekanki, która łączy makaron, soczystą botwinkę i wyrazisty smak oscypka. Całość udekorowana jest pestkami dyni, które doskonale kontrastują z miękkością i gładkością innych składników oraz nadają potrawie chrupkości i nieco orzechowego smaku. To doskonały przepis dla wegetarian, jak i mięsożerców.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1049
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
61
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz pomysłu na wiosenny lub letni obiad? A może potrzebujesz inspiracji na rodzinną kolację? Spróbuj kremowej zapiekanki, która łączy makaron, soczystą botwinkę i wyrazisty smak oscypka. Całość udekorowana jest pestkami dyni, które doskonale kontrastują z miękkością i gładkością innych składników oraz nadają potrawie chrupkości i nieco orzechowego smaku. To doskonały przepis dla wegetarian, jak i mięsożerców.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron lubella mini kokardki
1 pęcz. botwinka
3 szt. oscypek mały
1 łyżka pestki dyni
220 g śmietana 18%
2 szt. jajko
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka masło
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. masło
Przygotowanie
Gotujemy makaron i odcedzamy na sicie. Oscypki kroimy w plasterki. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni.
Myjemy i osuszamy botwinkę. Małe buraczki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, a te, w zależności od wielkości, na połówki lub ćwiartki. Łodygi botwinki tniemy na centymetrowe kawałki, a liście grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Podsmażamy pokrojone buraczki, po chwili dodajemy pocięte łodygi. Całość podduszamy pod przykryciem aż zmiękną. Dokładamy grubo posiekane liście i smażymy, aż zmniejszą objętość.
Tak przygotowaną botwinę doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z ugotowanym makaronem.
Delikatnie natłuszczamy naczynie do zapiekanek i rozkładamy w nim makaron z botwinką. Pokrojone oscypki układamy na makaronie tak, by część sera znalazła się również w głębszych partiach zapiekanki. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Mikserem na wolnych obrotach ubijamy jajka ze śmietaną do czasu, aż połączą się w jednolitą masę, doprawiamy ją solą i pieprzem i zalewamy zapiekankę.
Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 – 20 minut. Gdy ser się roztopi, a wierzch lekko przyrumieni (mniej więcej w połowie zapiekania), naczynie przykrywamy folią aluminiową, by zapiekanka nie przesuszyła się od góry, a wewnątrz ładnie dopiekła.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1049
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
61
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.