Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

blogerzydlalubelli
Zapiekanka Makaronowa z Bezą,  Owocami i Ajerkoniakiem

0

0 / 0

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g makaron lubella mini świderki z czekoladą

6 łyżka borówki amerykańskie

4 łyżeczka płatki migdałowe

2 łyżeczka pestki granatu

1 szt. białko jaja kurzego

50 g cukier

2 łyżeczka budyń waniliowy

1 szcz. sól

100 ajerkoniak

2 szt. liście świeżej mięty

0.50 łyżka masło

Przygotowanie


1

Sprawdź więcej przepisów: http://mkmojakuchnia.blogspot.com/2017/06/zapiekanka-makaronowa-z-beza-owocami-i.html: Czekoladowy makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy!

2

Gdy makaron będzie gotowy przygotowujemy bezę. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno partiami dodajemy cukier, cały czas ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy budyń. Foremkę (u mnie 2 ceramiczne foremki na tartę o średnicy 14 cm, mogą być też kokilki lub naczynie żaroodporne) smarujemy masłem. Makaron mieszamy z połową masy bezowej, dodajemy 2 łyżeczki płatków migdałowych, 4 łyżki borówek i przekładamy do foremek. Pozostałą część masy bezowej wkładamy do rękawa cukierniczego i robimy mini beziki na górze makaronu. (Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego to robimy małe kleksy łyżką).

3

Całość posypujemy pokruszonymi płatkami migdałów. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy jeszcze 10 min tak aby beza była rumiana.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły