Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem
blogerzydlalubelli
0
0 / 0
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g makaron lubella mini świderki z czekoladą
6 łyżka borówki amerykańskie
4 łyżeczka płatki migdałowe
2 łyżeczka pestki granatu
1 szt. białko jaja kurzego
50 g cukier
2 łyżeczka budyń waniliowy
1 szcz. sól
100 ajerkoniak
2 szt. liście świeżej mięty
0.50 łyżka masło
Przygotowanie
Sprawdź więcej przepisów: http://mkmojakuchnia.blogspot.com/2017/06/zapiekanka-makaronowa-z-beza-owocami-i.html: Czekoladowy makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy!
Gdy makaron będzie gotowy przygotowujemy bezę. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno partiami dodajemy cukier, cały czas ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy budyń. Foremkę (u mnie 2 ceramiczne foremki na tartę o średnicy 14 cm, mogą być też kokilki lub naczynie żaroodporne) smarujemy masłem. Makaron mieszamy z połową masy bezowej, dodajemy 2 łyżeczki płatków migdałowych, 4 łyżki borówek i przekładamy do foremek. Pozostałą część masy bezowej wkładamy do rękawa cukierniczego i robimy mini beziki na górze makaronu. (Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego to robimy małe kleksy łyżką).
Całość posypujemy pokruszonymi płatkami migdałów. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy jeszcze 10 min tak aby beza była rumiana.