Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

blogerzydlalubelli
Zapiekanka Makaronowa z Bezą,  Owocami i Ajerkoniakiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g makaron lubella mini świderki z czekoladą

6 łyżka borówki amerykańskie

4 łyżecz. płatki migdałowe

2 łyżecz. pestki granatu

1 szt. białko jaja kurzego

50 g cukier

2 łyżecz. budyń waniliowy

1 szczyp. sól

100 ajerkoniak

2 szt. liście świeżej mięty

0.50 łyżka masło

Przygotowanie


Sprawdź więcej przepisów: http://mkmojakuchnia.blogspot.com/2017/06/zapiekanka-makaronowa-z-beza-owocami-i.html: Czekoladowy makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy!

Gdy makaron będzie gotowy przygotowujemy bezę. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno partiami dodajemy cukier, cały czas ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy budyń. Foremkę (u mnie 2 ceramiczne foremki na tartę o średnicy 14 cm, mogą być też kokilki lub naczynie żaroodporne) smarujemy masłem. Makaron mieszamy z połową masy bezowej, dodajemy 2 łyżeczki płatków migdałowych, 4 łyżki borówek i przekładamy do foremek. Pozostałą część masy bezowej wkładamy do rękawa cukierniczego i robimy mini beziki na górze makaronu. (Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego to robimy małe kleksy łyżką).

Całość posypujemy pokruszonymi płatkami migdałów. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy jeszcze 10 min tak aby beza była rumiana.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

238

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły