Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem
blogerzydlalubelli
Wartości odżywcze na porcję
Energia
238
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g makaron lubella mini świderki z czekoladą
6 łyżka borówki amerykańskie
4 łyżecz. płatki migdałowe
2 łyżecz. pestki granatu
1 szt. białko jaja kurzego
50 g cukier
2 łyżecz. budyń waniliowy
1 szczyp. sól
100 ajerkoniak
2 szt. liście świeżej mięty
0.50 łyżka masło
Przygotowanie
Sprawdź więcej przepisów: http://mkmojakuchnia.blogspot.com/2017/06/zapiekanka-makaronowa-z-beza-owocami-i.html: Czekoladowy makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy!
Gdy makaron będzie gotowy przygotowujemy bezę. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno partiami dodajemy cukier, cały czas ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy budyń. Foremkę (u mnie 2 ceramiczne foremki na tartę o średnicy 14 cm, mogą być też kokilki lub naczynie żaroodporne) smarujemy masłem. Makaron mieszamy z połową masy bezowej, dodajemy 2 łyżeczki płatków migdałowych, 4 łyżki borówek i przekładamy do foremek. Pozostałą część masy bezowej wkładamy do rękawa cukierniczego i robimy mini beziki na górze makaronu. (Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego to robimy małe kleksy łyżką).
Całość posypujemy pokruszonymi płatkami migdałów. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy jeszcze 10 min tak aby beza była rumiana.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
238
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.