0

Składniki

150 Gramów
ingridient
Makaron Lubella Mini świderki z czekoladą
6 Łyżek
Borówki amerykańskie
4 Łyżeczki
płatki migdałowe
2 Łyżeczki
Pestki granatu
1 Sztuka
białko jaja kurzego
50 Gramów
cukier
2 Łyżeczki
budyń waniliowy
1 Szczypta
sól
100 Mililitrów
Ajerkoniak
2 Sztuki
Liście świeżej mięty
0.5 Łyżki
masło
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Sprawdź więcej przepisów: http://mkmojakuchnia.blogspot.com/2017/06/zapiekanka-makaronowa-z-beza-owocami-i.html: Czekoladowy makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy!
  2. Gdy makaron będzie gotowy przygotowujemy bezę. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno partiami dodajemy cukier, cały czas ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy budyń. Foremkę (u mnie 2 ceramiczne foremki na tartę o średnicy 14 cm, mogą być też kokilki lub naczynie żaroodporne) smarujemy masłem. Makaron mieszamy z połową masy bezowej, dodajemy 2 łyżeczki płatków migdałowych, 4 łyżki borówek i przekładamy do foremek. Pozostałą część masy bezowej wkładamy do rękawa cukierniczego i robimy mini beziki na górze makaronu. (Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego to robimy małe kleksy łyżką).
  3. Całość posypujemy pokruszonymi płatkami migdałów. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy jeszcze 10 min tak aby beza była rumiana.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!