3

Składniki

400 Gramów
Makaron Lubella muszle
2 Łyżki
masło
1 Sztuka
gałka muszkatołowa
2 Sztuki
ziele angielskie
1 Sztuka
liść laurowy
0.5 Szklanki
Ser pleśniowy
2 Szklanki
mleko
2 Łyżki
bułka tarta
0.5 Szklanki
parmezan
1.5 Szklanki
Ser cheddar
1 Sztuka
cukinia
15 Sztuk
pomidorki koktajlowe
1 Szczypta
sól, pieprz
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Następnie odcedzamy i lekko studzimy. W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy masło, przesmażamy mąkę i dodajemy mleko.
  2. Dodajemy utartą gałkę muszkatołową, roztarte w moździerzu ziele angielskie i listek laurowy i chwilę dusimy. Dodajemy pól szklanki parmezanu i sera pleśniowego, szklankę cheddara lub goudy oraz pokrojoną w grubą kostkę cukinię oraz pokrojone na połówki pomidorki. Całość mieszamy z makaronem i przelewamy do foremki żaroodpornej.
  3. Posypujemy pozostałym serem wymieszanym z bułką tartą. Zapiekamy w piekarniku do momentu aż góra się zarumieni.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!