3

Składniki

400 Gramów
Makaron Lubella muszle
2 Łyżki
masło
1 Sztuka
gałka muszkatołowa
2 Sztuki
ziele angielskie
1 Sztuka
liść laurowy
0.5 Szklanki
Ser pleśniowy
2 Szklanki
mleko
2 Łyżki
bułka tarta
0.5 Szklanki
parmezan
1.5 Szklanki
Ser cheddar
1 Sztuka
cukinia
15 Sztuk
pomidorki koktajlowe
1 Szczypta
sól, pieprz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Następnie odcedzamy i lekko studzimy.
  2. W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy masło, przesmażamy mąkę i dodajemy mleko.
  3. Dodajemy utartą gałkę muszkatołową, roztarte w moździerzu ziele angielskie i listek laurowy i chwilę dusimy.
  4. Dodajemy pól szklanki parmezanu i sera pleśniowego, szklankę cheddara lub goudy oraz pokrojoną w grubą kostkę cukinię oraz pokrojone na połówki pomidorki.
  5. Całość mieszamy z makaronem i przelewamy do foremki żaroodpornej.
  6. Posypujemy pozostałym serem wymieszanym z bułką tartą. Zapiekamy w piekarniku do momentu aż góra się zarumieni.

Podobne przepisy

Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Przepis
Łatwy Do 40 min
Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Makaron muszelki z sosem serowym i brokułami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron muszelki z sosem serowym i brokułami

Mini lasagne z cukinią

Przepis
Średni Do 1 godz
Mini lasagne z cukinią

Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Polędwiczki duszone w cydrze

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Polędwiczki duszone w cydrze

Tartaletki z kiszoną kapustą, grzybami, suszoną śliwką i b...

Przepis
Trudny Ponad 3 godz
Tartaletki z kiszoną kapustą, grzybami, suszoną śliwką i barszczem

Wstążki w sosie serowo-porowym z brokułami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Wstążki w sosie serowo-porowym z brokułami

Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!