Zapiekanka makaronowa - palce lizać
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
BeataKGardon
![Zapiekanka makaronowa - palce lizać](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974354866.jpeg&w=3840&q=75)
Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorkami koktajlowymi, brokułami, ogórkiem konserwowym. PALCE LIZAĆ! Jest pyszna i sycąca. Doskonała na obiad, ale i kolację. Smaczna i całkiem łatwa w wykonaniu. Niedroga i pożywna. Smakuje każdemu!
2
0 / 0
Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorkami koktajlowymi, brokułami, ogórkiem konserwowym. PALCE LIZAĆ! Jest pyszna i sycąca. Doskonała na obiad, ale i kolację. Smaczna i całkiem łatwa w wykonaniu. Niedroga i pożywna. Smakuje każdemu!
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mięso mielone
200 g makaron lubella mini pióra
200 g brokuły
330 śmietana 30%
8 szt. pomidorki koktajlowe
3 szt. ogórki konserwowe krakus
1 szt. cebula
2 szczyp. pieprz
2 szczyp. sól himalajska
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
2 łyżecz. przyprawa do mięsa
2 szczyp. koperek
100 g ser żółty
1 łyżka masło
30 dag. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Na rozgrzany olej dodać posiekaną cebulę i czosnek. Czekać aż się zarumienią, a następnie dać mięso i smażyć. Po chwili posypać mięso przyprawą do mięsa i dalej na delikatnym ogniu smażyć. W garnku ugotować makaron al dente. W drugim garnku podgotować brokuły.
Na patelnię z usmażonym mięsem dodać makaron i całość wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki pomidorki koktajlowe i pokrojony na małe kawałeczki ogórek konserwowy. Wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i dodać brokuł, który wcześniej należy podzielić na kawałeczki. Wszystko delikatnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć wszystko z patelni do naczynia. Następnie podlać wszystko śmietanką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać przez 20 minut. Posypać zapiekankę serem dopiero po 12 minutach zapiekania. Posypać zapiekankę świeżym koperkiem i dodać odrobinę ketchupu.