Zapiekanka makaronowa - palce lizać

BeataKGardon
Zapiekanka makaronowa - palce lizać

1

0 / 0

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorkami koktajlowymi, brokułami, ogórkiem konserwowym. PALCE LIZAĆ! Jest pyszna i sycąca. Doskonała na obiad, ale i kolację. Smaczna i całkiem łatwa w wykonaniu. Niedroga i pożywna. Smakuje każdemu!

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g mięso mielone

200 g makaron lubella mini pióra

200 g brokuły

330 śmietana 30%

8 szt. pomidorki koktajlowe

3 szt. ogórki konserwowe krakus

1 szt. cebula

2 szcz. pieprz

2 szcz. sól himalajska

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

2 łyżeczka przyprawa do mięsa

2 szcz. koperek

100 g ser żółty

1 łyżka masło

30 dek. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

Przygotowanie


1

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Na rozgrzany olej dodać posiekaną cebulę i czosnek. Czekać aż się zarumienią, a następnie dać mięso i smażyć. Po chwili posypać mięso przyprawą do mięsa i dalej na delikatnym ogniu smażyć. W garnku ugotować makaron al dente. W drugim garnku podgotować brokuły.

2

Na patelnię z usmażonym mięsem dodać makaron i całość wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki pomidorki koktajlowe i pokrojony na małe kawałeczki ogórek konserwowy. Wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i dodać brokuł, który wcześniej należy podzielić na kawałeczki. Wszystko delikatnie wymieszać.

3

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć wszystko z patelni do naczynia. Następnie podlać wszystko śmietanką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekać przez 20 minut. Posypać zapiekankę serem dopiero po 12 minutach zapiekania. Posypać zapiekankę świeżym koperkiem i dodać odrobinę ketchupu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły