Zapiekanka makaronowa cannelloni z mięsem w sosie bolońskim i serem cheddar
pelinsala
Makaronowa zapiekanka cannelloni to pyszny obiad we włoskim stylu.
0
0 / 0
Makaronowa zapiekanka cannelloni to pyszny obiad we włoskim stylu.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. makaron cannelloni lubella
1 opak. sos boloński łowicz
500 g mięso mielone wołowe
80 g cebula
150 g ser cheddar
50 g śmietana 30%
120 mleko
2 szt. jaja l
3 łyżka oliwa z oliwek
1 szcz. świeży rozmaryn
1 szcz. świeży tymianek
1 szcz. świeża bazylia
2 szcz. sól, pieprz
1 szcz. suszone oregano
Przygotowanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przełóż na talerz do przestudzenia.
Rozgrzej patelnię i dodaj 2-3 łyżki oliwy. Posiekaj czosnek i cebulę, a następnie wrzuć całość na patelnię. Gdy wszystko lekko się zarumieni dodaj mięso przyprawione ulubionymi ziołami.
Do mięsa wlej sos boloński Łowicz. Całość można doprawić świeżą bazylią, rozmarynem i tymiankiem. Należy dusić przez około 15 minut.
Tak przygotowanym sosem mięsnym wypełnij makaronowe cannelloni.
Faszerowany makaron układaj obok siebie rzędami w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
Do blendera/miksera dodaj odpowiednio składniki: mleko, śmietanę, jajka, sól, pieprz, oregano i rozdrobniony wcześniej ser cheddar – całość zblenduj na jednolitą masę.
Ułożony w naczyniu makaron zalej przygotowaną masą. Zapiekankę włóż do piekarnika i piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami bazylii i tymianku.