Zapiekanka makaronowa cannelloni z mięsem w sosie bolońskim i serem cheddar

pelinsala
Zapiekanka makaronowa cannelloni z mięsem w sosie bolońskim i serem cheddar

0

0 / 0

Makaronowa zapiekanka cannelloni to pyszny obiad we włoskim stylu.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. makaron cannelloni lubella

1 opak. sos boloński łowicz

500 g mięso mielone wołowe

80 g cebula

150 g ser cheddar

50 g śmietana 30%

120 mleko

2 szt. jaja l

3 łyżka oliwa z oliwek

1 szcz. świeży rozmaryn

1 szcz. świeży tymianek

1 szcz. świeża bazylia

2 szcz. sól, pieprz

1 szcz. suszone oregano

Przygotowanie


1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przełóż na talerz do przestudzenia.

2

Rozgrzej patelnię i dodaj 2-3 łyżki oliwy. Posiekaj czosnek i cebulę, a następnie wrzuć całość na patelnię. Gdy wszystko lekko się zarumieni dodaj mięso przyprawione ulubionymi ziołami.

3

Do mięsa wlej sos boloński Łowicz. Całość można doprawić świeżą bazylią, rozmarynem i tymiankiem. Należy dusić przez około 15 minut.

4

Tak przygotowanym sosem mięsnym wypełnij makaronowe cannelloni.

5

Faszerowany makaron układaj obok siebie rzędami w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.

6

Do blendera/miksera dodaj odpowiednio składniki: mleko, śmietanę, jajka, sól, pieprz, oregano i rozdrobniony wcześniej ser cheddar – całość zblenduj na jednolitą masę.

7

Ułożony w naczyniu makaron zalej przygotowaną masą. Zapiekankę włóż do piekarnika i piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami bazylii i tymianku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły