Zapiekanka makaronowa cannelloni z mięsem w sosie bolońskim i serem cheddar
pelinsala
Makaronowa zapiekanka cannelloni to pyszny obiad we włoskim stylu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
924
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaronowa zapiekanka cannelloni to pyszny obiad we włoskim stylu.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. makaron cannelloni lubella
1 opak. sos boloński łowicz
500 g mięso mielone wołowe
80 g cebula
150 g ser cheddar
50 g śmietana 30%
120 mleko
2 szt. jaja l
3 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. świeży rozmaryn
1 szczyp. świeży tymianek
1 szczyp. świeża bazylia
2 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. suszone oregano
Przygotowanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przełóż na talerz do przestudzenia.
Rozgrzej patelnię i dodaj 2-3 łyżki oliwy. Posiekaj czosnek i cebulę, a następnie wrzuć całość na patelnię. Gdy wszystko lekko się zarumieni dodaj mięso przyprawione ulubionymi ziołami.
Do mięsa wlej sos boloński Łowicz. Całość można doprawić świeżą bazylią, rozmarynem i tymiankiem. Należy dusić przez około 15 minut.
Tak przygotowanym sosem mięsnym wypełnij makaronowe cannelloni.
Faszerowany makaron układaj obok siebie rzędami w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
Do blendera/miksera dodaj odpowiednio składniki: mleko, śmietanę, jajka, sól, pieprz, oregano i rozdrobniony wcześniej ser cheddar – całość zblenduj na jednolitą masę.
Ułożony w naczyniu makaron zalej przygotowaną masą. Zapiekankę włóż do piekarnika i piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami bazylii i tymianku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
924
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.