Zapiekanka makaronowa
goodfoodlover
Z łososiem i serem pleśniowym.
10
0 / 0
Z łososiem i serem pleśniowym.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. tymianek
0.50 szkl. mleko
0.50 szkl. woda
0.50 szkl. śmietana 12%
0.50 szkl. mozzarella
0.50 szt. lubella fale nr 45
1 szt. brokuły
1 szt. łosoś wędzony
1 szt. ser pleśniowy blue
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka oliwa
Przygotowanie
Makaronu nie gotujemy.
Łososia kroimy na małe kawałki, ser pleśniowy dzielimy na cząstki.
Brokuł myjemy i dzielimy na małe różyczki.
Sos: wodę i mleko chwilę podgrzewamy.
Następnie dodajemy śmietanę, czosnek , przyprawy i trochę oliwy.
Mieszamy dokładnie i dodajemy ser.
W naczyniu do zapiekania układamy na dnie makaron, a na nim układamy brokuły, ser i łososia (możemy go wcześniej obficie oprószyć świeżym pieprzem).
Zalewamy sosem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut.