Zapiekanka makaronowa

m7

Pyszna na obiad, jak i na przystawkę. Można dodać do niej wszystko, na co mamy ochotę, zawsze smakuje dobrze. Serwować na zimno lub gorąco.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
795
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszna na obiad, jak i na przystawkę. Można dodać do niej wszystko, na co mamy ochotę, zawsze smakuje dobrze. Serwować na zimno lub gorąco.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 śmietana 12%
300 woda
1 puszka kukurydza
1 puszka groszek
1 łyżecz. przyprawa typu vegeta
1 łyżecz. papryka ostra
400 g makaron
1 szt. kiełbasa
2 szt. cebula
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. sos serowy
10 dag. salami
10 dag. szynka
40 dag. ser żółty
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente.
Szynkę i kiełbasę pokroić. Wrzucić do miski, dodać groszek, kukurydzę i przyprawę typu vegeta.
Cebulę podsmażyć i dodać do szynki i warzyw.
Sos serowy lub "pomysł na ... " wymieszać ze śmietaną i wodą. W garnku doprowadzić do wrzenia.
W foremce lub naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami raz makaron, raz mieszankę warzyw i szynki.
Po ułożeniu wszystkich warstw w osobnej miseczce rozbełtać jajka i wylewać na warstwy.
Następnie ser zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
Na koniec wylać zagotowany sos lub "pomysł na... " ze śmietaną. Posypać startym, żółtym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C z termoobiegiem ok. 20 minut (gdy ser będzie rumiany to znaczy, że już jest gotowe).
Podawać z surówką lub solo - na gorąco lub zimno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
795
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.