Zapiekanka makaronowa

m7
Zapiekanka makaronowa

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszna na obiad, jak i na przystawkę. Można dodać do niej wszystko, na co mamy ochotę, zawsze smakuje dobrze. Serwować na zimno lub gorąco.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 śmietana 12%

300 woda

1 puszka kukurydza

1 puszka groszek

1 łyżecz. przyprawa typu vegeta

1 łyżecz. papryka ostra

400 g makaron

1 szt. kiełbasa

2 szt. cebula

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. sos serowy

10 dag. salami

10 dag. szynka

40 dag. ser żółty

Przygotowanie


Makaron ugotować al dente.

Szynkę i kiełbasę pokroić. Wrzucić do miski, dodać groszek, kukurydzę i przyprawę typu vegeta.

Cebulę podsmażyć i dodać do szynki i warzyw.

Sos serowy lub "pomysł na ... " wymieszać ze śmietaną i wodą. W garnku doprowadzić do wrzenia.

W foremce lub naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami raz makaron, raz mieszankę warzyw i szynki.

Po ułożeniu wszystkich warstw w osobnej miseczce rozbełtać jajka i wylewać na warstwy.

Następnie ser zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.

Na koniec wylać zagotowany sos lub "pomysł na... " ze śmietaną. Posypać startym, żółtym serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C z termoobiegiem ok. 20 minut (gdy ser będzie rumiany to znaczy, że już jest gotowe).

Podawać z surówką lub solo - na gorąco lub zimno.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

795

kcal

Białka

44

gram

Węglowodany

83

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły