Zapiekanka makaronowa

m7
Zapiekanka makaronowa

1

0 / 0

Pyszna na obiad, jak i na przystawkę. Można dodać do niej wszystko, na co mamy ochotę, zawsze smakuje dobrze. Serwować na zimno lub gorąco.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 śmietana 12%

300 woda

1 pusz. kukurydza

1 pusz. groszek

1 łyżeczka przyprawa typu vegeta

1 łyżeczka papryka ostra

400 g makaron

1 szt. kiełbasa

2 szt. cebula

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. sos serowy

10 dek. salami

10 dek. szynka

40 dek. ser żółty

Przygotowanie


1

Makaron ugotować al dente.

2

Szynkę i kiełbasę pokroić. Wrzucić do miski, dodać groszek, kukurydzę i przyprawę typu vegeta.

3

Cebulę podsmażyć i dodać do szynki i warzyw.

4

Sos serowy lub "pomysł na ... " wymieszać ze śmietaną i wodą. W garnku doprowadzić do wrzenia.

5

W foremce lub naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami raz makaron, raz mieszankę warzyw i szynki.

6

Po ułożeniu wszystkich warstw w osobnej miseczce rozbełtać jajka i wylewać na warstwy.

7

Następnie ser zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.

8

Na koniec wylać zagotowany sos lub "pomysł na... " ze śmietaną. Posypać startym, żółtym serem.

9

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C z termoobiegiem ok. 20 minut (gdy ser będzie rumiany to znaczy, że już jest gotowe).

10

Podawać z surówką lub solo - na gorąco lub zimno.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły