Zapiekanka makaronowa
m7
Pyszna na obiad, jak i na przystawkę. Można dodać do niej wszystko, na co mamy ochotę, zawsze smakuje dobrze. Serwować na zimno lub gorąco.
1
0 / 0
Pyszna na obiad, jak i na przystawkę. Można dodać do niej wszystko, na co mamy ochotę, zawsze smakuje dobrze. Serwować na zimno lub gorąco.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 śmietana 12%
300 woda
1 pusz. kukurydza
1 pusz. groszek
1 łyżeczka przyprawa typu vegeta
1 łyżeczka papryka ostra
400 g makaron
1 szt. kiełbasa
2 szt. cebula
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. sos serowy
10 dek. salami
10 dek. szynka
40 dek. ser żółty
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente.
Szynkę i kiełbasę pokroić. Wrzucić do miski, dodać groszek, kukurydzę i przyprawę typu vegeta.
Cebulę podsmażyć i dodać do szynki i warzyw.
Sos serowy lub "pomysł na ... " wymieszać ze śmietaną i wodą. W garnku doprowadzić do wrzenia.
W foremce lub naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami raz makaron, raz mieszankę warzyw i szynki.
Po ułożeniu wszystkich warstw w osobnej miseczce rozbełtać jajka i wylewać na warstwy.
Następnie ser zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
Na koniec wylać zagotowany sos lub "pomysł na... " ze śmietaną. Posypać startym, żółtym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C z termoobiegiem ok. 20 minut (gdy ser będzie rumiany to znaczy, że już jest gotowe).
Podawać z surówką lub solo - na gorąco lub zimno.