Zapiekanka kreolska

m7
Zapiekanka kreolska

0

0 / 0

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Przygoda kulinarna".

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

0.25 łyżeczka tymianek

0.25 łyżeczka papryka

2 szkl. mięso mielone

0.25 szkl. cebula

1.50 szkl. pomidory

3 szkl. ryż

1 szt. czosnek

1 szt. świeża papryka

1 szt. pietruszka

4 łyżka masło

Przygotowanie


1

W garnku z rozgrzanym tłuszczem smażyć cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodać pomidory i paprykę, zamieszać, dusić przez 2 minuty. Włożyć mięso, rybę lub wędlinę, zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, chili lub papryką.

2

Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić pod przykryciem do gorącego piekarnika (190c) i piec przez 30-40 min. Zapiekankę podawać w tym samym naczyniu, posypaną zieloną pietruszką oraz z zieloną sałatą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły