Zapiekanka kreolska
m7
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Przygoda kulinarna".
0
0 / 0
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Przygoda kulinarna".
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.25 łyżecz. tymianek
0.25 łyżecz. papryka
2 szkl. mięso mielone
0.25 szkl. cebula
1.50 szkl. pomidory
3 szkl. ryż
1 szt. czosnek
1 szt. świeża papryka
1 szt. pietruszka
4 łyżka masło
Przygotowanie
W garnku z rozgrzanym tłuszczem smażyć cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodać pomidory i paprykę, zamieszać, dusić przez 2 minuty. Włożyć mięso, rybę lub wędlinę, zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, chili lub papryką.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić pod przykryciem do gorącego piekarnika (190c) i piec przez 30-40 min. Zapiekankę podawać w tym samym naczyniu, posypaną zieloną pietruszką oraz z zieloną sałatą.