Zapiekanka jabłkowo-ryżowa
m7
Jest to łatwa do zrobienia, składająca się głównie z jabłek, można ją podawać do obiadu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
362
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jest to łatwa do zrobienia, składająca się głównie z jabłek, można ją podawać do obiadu.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg jabłka
1 łyżecz. sól
0.25 kostka masło
1 szkl. ryż biały
1 szkl. mleko
1 szkl. woda
1 łyżka cynamon
2 łyżka cukier
Przygotowanie
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i mleku (pół na pół) na gęsto.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn. Połowę ryżu rozłożyć na średniej tortownicy.
Posypać połową jabłek posypanych cukrem i cynamonem.
Na to położyć drugą połowę ryżu i masło, a na wierzch jabłka.
Zapiekać w piekarniku w temp. 200 stopni C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
362
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.