Zapiekanka jabłkowo-ryżowa

m7
Zapiekanka jabłkowo-ryżowa

0

0 / 0

Jest to łatwa do zrobienia, składająca się głównie z jabłek, można ją podawać do obiadu.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 kg jabłka

1 łyżecz. sól

0.25 kostka masło

1 szkl. ryż biały

1 szkl. mleko

1 szkl. woda

1 łyżka cynamon

2 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i mleku (pół na pół) na gęsto.

2

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn. Połowę ryżu rozłożyć na średniej tortownicy.

3

Posypać połową jabłek posypanych cukrem i cynamonem.

4

Na to położyć drugą połowę ryżu i masło, a na wierzch jabłka.

5

Zapiekać w piekarniku w temp. 200 stopni C.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

362

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

66

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły