Zapiekanka jabłkowo-ryżowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zapiekanka jabłkowo-ryżowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974048840.jpeg&w=3840&q=75)
Jest to łatwa do zrobienia, składająca się głównie z jabłek, można ją podawać do obiadu.
0
0 / 0
Jest to łatwa do zrobienia, składająca się głównie z jabłek, można ją podawać do obiadu.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg jabłka
1 łyżecz. sól
0.25 kostka masło
1 szkl. ryż biały
1 szkl. mleko
1 szkl. woda
1 łyżka cynamon
2 łyżka cukier
Przygotowanie
1
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i mleku (pół na pół) na gęsto.
2
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn. Połowę ryżu rozłożyć na średniej tortownicy.
3
Posypać połową jabłek posypanych cukrem i cynamonem.
4
Na to położyć drugą połowę ryżu i masło, a na wierzch jabłka.
5
Zapiekać w piekarniku w temp. 200 stopni C.