Zapiekanka II

m7
Zapiekanka II

1

0 / 0

Zapiekanki to mój pomysł na sobotnie obiady, które zawsze się udają i wszystkim smakują.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

7 szt. ziemniaki

4 szt. cebula

2 łyżka oregano

2 łyżka margaryna zwykła

2 łyżka olej

60 dek. kiełbasa

70 dek. pieczarki

40 dek. ser żółty

Przygotowanie


1

Ziemniaki obrać, obgotować w całości 10 minut w posolonej wodzie. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni podsmażyć oddzielnie pieczarki (na maśle), cebulę (na oleju) i kiełbasę. Podsmażone składniki przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki po obgotowaniu pokroić na plastry około 3 mm. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną.

2

W naczyniu ułożyć warstwy: ziemniaki, mieszankę (pieczarki, cebula, kiełbasa), ser żółty, ziemniaki, mieszankę (pieczarki, cebula, kiełbasa), ser żółty, ziemniaki, ser żółty.

3

Wierzch posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać około 30 minut. Podawać z ketchupem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły