Zapiekanka II
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zapiekanka II](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975411886.jpeg&w=3840&q=75)
Zapiekanki to mój pomysł na sobotnie obiady, które zawsze się udają i wszystkim smakują.
1
0 / 0
Zapiekanki to mój pomysł na sobotnie obiady, które zawsze się udają i wszystkim smakują.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
7 szt. ziemniaki
4 szt. cebula
2 łyżka oregano
2 łyżka margaryna zwykła
2 łyżka olej
60 dag. kiełbasa
70 dag. pieczarki
40 dag. ser żółty
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, obgotować w całości 10 minut w posolonej wodzie. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni podsmażyć oddzielnie pieczarki (na maśle), cebulę (na oleju) i kiełbasę. Podsmażone składniki przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki po obgotowaniu pokroić na plastry około 3 mm. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną.
W naczyniu ułożyć warstwy: ziemniaki, mieszankę (pieczarki, cebula, kiełbasa), ser żółty, ziemniaki, mieszankę (pieczarki, cebula, kiełbasa), ser żółty, ziemniaki, ser żółty.
Wierzch posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać około 30 minut. Podawać z ketchupem.