Example thumb
1

Składniki

7 Sztuk
ziemniaki
4 Sztuki
cebula
2 Łyżki
oregano
2 Łyżki
margaryna zwykła
2 Łyżki
olej
60 Dekagramów
kiełbasa
70 Dekagramów
pieczarki
40 Dekagramów
ser żółty
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ziemniaki obieramy, obgotowujemy w całości 10 minut w posolonej wodzie. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni podsmażamy oddzielnie pieczarki (na maśle), cebulę (na oleju) i kiełbasę. Podsmażone składniki przekładamy do miski mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki po obgotowaniu kroimy na plastry około 3 mm. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub margaryną.
  2. W naczyniu układamy warstwami:
  3. - ziemniaki
  4. - mieszankę (pieczarki, cebula, kiełbasa)
  5. - ser żółty
  6. - ziemniaki
  7. - mieszankę (pieczarki, cebula, kiełbasa)
  8. - ser żółty
  9. - ziemniaki
  10. - ser żółty
  11. Wierzch posypujemy oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 30 minut. Podajemy z ketchupem.

Opis

zapiekanki to mój pomysł na sobotnie obiady

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!