Zapiekanka II

m7

Zapiekanki to mój pomysł na sobotnie obiady, które zawsze się udają i wszystkim smakują.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
814
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zapiekanki to mój pomysł na sobotnie obiady, które zawsze się udają i wszystkim smakują.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
7 szt. ziemniaki
4 szt. cebula
2 łyżka oregano
2 łyżka margaryna zwykła
2 łyżka olej
60 dag. kiełbasa
70 dag. pieczarki
40 dag. ser żółty
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, obgotować w całości 10 minut w posolonej wodzie. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni podsmażyć oddzielnie pieczarki (na maśle), cebulę (na oleju) i kiełbasę. Podsmażone składniki przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki po obgotowaniu pokroić na plastry około 3 mm. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną.
W naczyniu ułożyć warstwy: ziemniaki, mieszankę (pieczarki, cebula, kiełbasa), ser żółty, ziemniaki, mieszankę (pieczarki, cebula, kiełbasa), ser żółty, ziemniaki, ser żółty.
Wierzch posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać około 30 minut. Podawać z ketchupem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
814
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.