Zapiekanka hiszpańska
m7
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pośpieszyńskiej "Kuchnia zdrowego serca"
0
0 / 0
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pośpieszyńskiej "Kuchnia zdrowego serca"
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
0.50 łyżecz. tymianek
2 szkl. pieczarki
2 szkl. twaróg chudy
3 szkl. ryż brązowy
1 szt. cebula
2 szt. czosnek
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka oliwa
1 łyżka mąka pszenna
2 łyżka parmezan
2 łyżka nasiona słonecznika
25 dag. szpinak mrożony
Przygotowanie
Umyty szpinak starannie osączyć. Najlepiej przełożyć na cedzak wyłożony 3 - 4 warstwami gazy i lekko ugniatając odcisnąć sok. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni. Oliwę wlać do dużego płaskiego garnka o grubym dnie, rozgrzać na średnim ogniu, wsypać cebulę, pieczarki i czosnek, często mieszając smażyć do miękkości ok. 5 - 8 min, wymieszać ze szpinakiem. Jajko wbić do miski, roztrzepać, wymieszać z mąką i twarogiem, dodać do warzyw, starannie wymieszać, dodać ryż, pieprz, tymianek i łyżkę parmezanu, przełożyć do żaroodpornego naczynia (ok. 30x20 cm), posypać pozostałym parmezanem i nasionami słonecznika. Piec 35 - 40 min. Podawać w naczyniu, w którym piekła się potrawa. Serwować z gruboziarnistym pieczywem i sałatą.