Zapiekanka hiszpańska

m7
Zapiekanka hiszpańska

0

0 / 0

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pośpieszyńskiej "Kuchnia zdrowego serca"

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz

0.50 łyżecz. tymianek

2 szkl. pieczarki

2 szkl. twaróg chudy

3 szkl. ryż brązowy

1 szt. cebula

2 szt. czosnek

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżka oliwa

1 łyżka mąka pszenna

2 łyżka parmezan

2 łyżka nasiona słonecznika

25 dag. szpinak mrożony

Przygotowanie


1

Umyty szpinak starannie osączyć. Najlepiej przełożyć na cedzak wyłożony 3 - 4 warstwami gazy i lekko ugniatając odcisnąć sok. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni. Oliwę wlać do dużego płaskiego garnka o grubym dnie, rozgrzać na średnim ogniu, wsypać cebulę, pieczarki i czosnek, często mieszając smażyć do miękkości ok. 5 - 8 min, wymieszać ze szpinakiem. Jajko wbić do miski, roztrzepać, wymieszać z mąką i twarogiem, dodać do warzyw, starannie wymieszać, dodać ryż, pieprz, tymianek i łyżkę parmezanu, przełożyć do żaroodpornego naczynia (ok. 30x20 cm), posypać pozostałym parmezanem i nasionami słonecznika. Piec 35 - 40 min. Podawać w naczyniu, w którym piekła się potrawa. Serwować z gruboziarnistym pieczywem i sałatą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły