Example thumb
0

Składniki

1 Szczypta
pieprz
0.5 Łyżeczki
tymianek
2 Szklanki
pieczarki
2 Szklanki
Twaróg chudy
3 Szklanki
Ryż brązowy
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Łyżka
oliwa
1 Łyżka
mąka pszenna
2 Łyżki
parmezan
2 Łyżki
nasiona słonecznika
25 Dekagramów
szpinak mrożony
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Umyty szpinak starannie osączyć. Najlepiej przełożyć na cedzak wyłożony 3 - 4 warstwami gazy i lekko ugniatając odcisnąć sok. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni. Oliwę wlać do dużego płaskiego garnka o grubym dnie, rozgrzać na średnim ogniu, wsypać cebulę, pieczarki i czosnek, często mieszając smażyć do miękkości ok. 5 - 8 min, wymieszać ze szpinakiem. Jajko wbić do miski, roztrzepać, wymieszać z mąką i twarogiem, dodać do warzyw, starannie wymieszać, dodać ryż, pieprz, tymianek i łyżkę parmezanu, przełożyć do żaroodpornego naczynia (ok. 30x20 cm), posypać pozostałym parmezanem i nasionami słonecznika. Piec 35 - 40 min. Podawać w naczyniu, w którym piekła się potrawa. Serwować z gruboziarnistym pieczywem i sałatą.

Opis

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pośpieszyńskiej "Kuchnia zdrowego serca"

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!