Zapiekanka grzybowa

Krakus
Zapiekanka grzybowa

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zapiekanka grzybowa przykryta ciastem francuskim to proste danie, które łączy kremowy farsz z grzybów i soczewicy z chrupiącą, złocistą warstwą ciasta. Ma wyrazisty smak, dobrze syci i sprawdzi się jako szybki obiad lub kolacja w chłodne dni. To dobra propozycja, jeśli lubisz dania z grzybami, ale chcesz przygotować coś innego niż klasyczne tarty czy zapiekanki makaronowe.

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Farsz grzybowy

300 g grzyby leśne

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

2 łyżka masło

200 ml śmietanka 30%

150 ml bulion w tubce krakus

1 łyżka mąka

1 łyżecz. suszony tymianek

0.50 łyżecz. sól

1 szczyp. pieprz do smaku

1 łyżka posiekana natka pietruszki

Soczewica

120 ml soczewica czerwona

0.50 łyżecz. sól

Wierzch

1 opak. ciasto francuskie

1 szt. żółtko

1 łyżka mleko

Przygotowanie


Soczewicę przepłucz.

Ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle 10–15 minut, aż będzie miękka).

Odcedź i odstaw.


Posiekaj cebulę i czosnek.

Grzyby pokrój w plasterki (lub drobne kawałki).

Rozgrzej masło na patelni, dodaj cebulę, zeszklij.

Dodaj grzyby i smaż 5–7 minut, aż odparują.

Dodaj czosnek i smaż chwilę.

Wlej bulion i śmietankę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Gotuj 2–3 minuty.

Jeśli sos jest bardzo rzadki — wymieszaj 1 łyżkę mąki z 2 łyżkami wody i dodaj do sosu.

Na końcu wymieszaj grzybowy sos z ugotowaną soczewicą.

Porada:  

Jeśli używasz mrożonych grzybów leśnych — podsmaż je chwilę dłużej, żeby pozbyć się nadmiaru wody.


Naczynie żaroodporne (ok. 20–24 cm) posmaruj cienko masłem.

Przełóż do niego grzybowy farsz.

Płat ciasta francuskiego rozwiń i dopasuj do wielkości formy.

Przykryj nim farsz, zawijając brzegi do środka.

Z resztek ciasta możesz zrobić dekoracje (paski, listki itp.).

Posmaruj wierzch rozmąconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem.


Piecz w temperaturze 200°C przez 15–20 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.

Podawaj od razu — najlepiej gorącą.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura pieczenia200°C
Czas pieczenia20minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

310

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły