Zapiekanka grzybowa
maspexdigital
Zapiekanka grzybowa to szybki pomysł na wegetariańskie danie główne. Ugotowaną i odcedzoną soczewicę wymieszaj z sosem grzybowym. Przygotuj wysmarowaną masłem formę do pieczenia i przełóż na nią farsz z grzybów i soczewicy. Przykryj go ciastem francuskim i piecz w piekarniku około 15 minut. Zapiekanka grzybowa gotowa!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1237
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
140
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zapiekanka grzybowa to szybki pomysł na wegetariańskie danie główne. Ugotowaną i odcedzoną soczewicę wymieszaj z sosem grzybowym. Przygotuj wysmarowaną masłem formę do pieczenia i przełóż na nią farsz z grzybów i soczewicy. Przykryj go ciastem francuskim i piecz w piekarniku około 15 minut. Zapiekanka grzybowa gotowa!
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 opak. sos grzybowy łowicz
1 szt. ciasto francuskie
1.50 szkl. soczewica
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżecz. masło
Przygotowanie
Soczewicę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Odcedzić i wymieszać soczewicę z sosem grzybowym.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i przełożyć farsz. Przykryć ciastem francuskim – dopasowując brzegi do wielkości formy. Z pozostałych części ciasta można wykonać dodatkowe elementy dekoracyjne.
Wierzch ciasta posmarować żółtkiem.
Zapiekać przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 st.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1237
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
140
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.