Zapiekanka grzybowa

maspexdigital
Zapiekanka grzybowa

0

0 / 0

Zapiekanka grzybowa to szybki pomysł na wegetariańskie danie główne. Ugotowaną i odcedzoną soczewicę wymieszaj z sosem grzybowym. Przygotuj wysmarowaną masłem formę do pieczenia i przełóż na nią farsz z grzybów i soczewicy. Przykryj go ciastem francuskim i piecz w piekarniku około 15 minut. Zapiekanka grzybowa gotowa!

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 opak. sos grzybowy łowicz

1 szt. ciasto francuskie

1.50 szkl. soczewica

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżecz. masło

Przygotowanie


1

Soczewicę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.

2

Odcedzić i wymieszać soczewicę z sosem grzybowym.

3

Formę do pieczenia wysmarować masłem i przełożyć farsz. Przykryć ciastem francuskim – dopasowując brzegi do wielkości formy. Z pozostałych części ciasta można wykonać dodatkowe elementy dekoracyjne.

4

Wierzch ciasta posmarować żółtkiem.

5

Zapiekać przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 st.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1237

kcal

Białka

43

gram

Węglowodany

140

gram

Tłuszcze

54

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły