Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Zapiekanka - niby prosta sprawa, jednak wymaga odrobinę kulinarnej wyobraźni i fantazji. Nie wystarczy wrzucić do naczynia składniki znajdujące się w lodówce (chociaż właściwie tak z boku wygląda zrobienie zapiekanki), należy jeszcze wyobrazić sobie, jaki efekt chcemy uzyskać, który smak chcemy podkreślić - warzyw czy mięsa. Muszę przyznać, że choć moje zapiekanki są bardzo smaczne, to końcowy już zapieczony smak wyobrażam sobie zawsze inaczej - ha! zazwyczaj wychodzą mi lepsze dania, niż zakładam na początku. Zapiekanki są zazwyczaj obiadem dla całej rodziny i wyjściem awaryjnym w przypadku niespodziewanych gości. Tym razem smak mięsa udało mi się fajnie podkreślić sporą szczyptą suszonego oregano. Wierzch wyszedł lekko chrupiący i co dziwne, następnego dnia nie stracił swojej sprężystości.
2 | Szczypty |
oregano
|
|
1 | Sztuka |
brokuły
|
|
1 | Sztuka |
cukinia
|
|
2 | Sztuki | ||
30 | Dekagramów |
pieczarki
|
|
50 | Dekagramów | ||
3 | Sztuki |
jaja kurze całe
|
|
2 | Łyżki |
masło
|
|
15 | Dekagramów |
ser żółty
|
|
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
500 | Gramów |
śmietana 18%
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |