Zapiekanka domowa
mariola85
Zapiekanka - niby prosta sprawa, jednak wymaga odrobinę kulinarnej wyobraźni i fantazji. Nie wystarczy wrzucić do naczynia składniki znajdujące się w lodówce (chociaż właściwie tak z boku wygląda zrobienie zapiekanki), należy jeszcze wyobrazić sobie, jaki efekt chcemy uzyskać, który smak chcemy podkreślić - warzyw czy mięsa. Muszę przyznać, że choć moje zapiekanki są bardzo smaczne, to końcowy już zapieczony smak wyobrażam sobie zawsze inaczej - ha! zazwyczaj wychodzą mi lepsze dania, niż zakładam na początku. Zapiekanki są zazwyczaj obiadem dla całej rodziny i wyjściem awaryjnym w przypadku niespodziewanych gości. Tym razem smak mięsa udało mi się fajnie podkreślić sporą szczyptą suszonego oregano. Wierzch wyszedł lekko chrupiący i co dziwne, następnego dnia nie stracił swojej sprężystości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
587
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zapiekanka - niby prosta sprawa, jednak wymaga odrobinę kulinarnej wyobraźni i fantazji. Nie wystarczy wrzucić do naczynia składniki znajdujące się w lodówce (chociaż właściwie tak z boku wygląda zrobienie zapiekanki), należy jeszcze wyobrazić sobie, jaki efekt chcemy uzyskać, który smak chcemy podkreślić - warzyw czy mięsa. Muszę przyznać, że choć moje zapiekanki są bardzo smaczne, to końcowy już zapieczony smak wyobrażam sobie zawsze inaczej - ha! zazwyczaj wychodzą mi lepsze dania, niż zakładam na początku. Zapiekanki są zazwyczaj obiadem dla całej rodziny i wyjściem awaryjnym w przypadku niespodziewanych gości. Tym razem smak mięsa udało mi się fajnie podkreślić sporą szczyptą suszonego oregano. Wierzch wyszedł lekko chrupiący i co dziwne, następnego dnia nie stracił swojej sprężystości.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
2 szczyp. oregano
500 g śmietana 18%
1 szt. cukinia
1 szt. brokuły
3 szt. jaja kurze całe
2 szt. cebula
2 łyżka masło
50 dag. mięso mielone
30 dag. pieczarki
15 dag. ser żółty
Przygotowanie
Na patelni podsmażyć mięso mielone. Odrobinę je posolić. Dołożyć cebulę pokrojoną w kostkę. W tym czasie ugotować brokuły al dente.
Do mięsa dodać startą na tarce cukinię i smażyć kilka minut, uważając, żeby się nie podpiekło za mocno. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
Następnie podsmażyć na łyżce masła ćwiartki pieczarek.
Do małej miski wlać kubek śmietany i wbić 2-3 jaja. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać szczyptę soli. Żeby zapiekanka ładnie mi się związała i była chrupiąca wymieszać masę z utartym żółtym serem.
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego włożyć podsmażone z cukinią mięso mielone, pieczarki oraz brokuł.
Masę śmietanowo-jajeczno-serową wylać na wierzch zapiekanki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
587
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.