Zapiekanka domowa

mariola85
Zapiekanka domowa

0

0 / 0

Zapiekanka - niby prosta sprawa, jednak wymaga odrobinę kulinarnej wyobraźni i fantazji. Nie wystarczy wrzucić do naczynia składniki znajdujące się w lodówce (chociaż właściwie tak z boku wygląda zrobienie zapiekanki), należy jeszcze wyobrazić sobie, jaki efekt chcemy uzyskać, który smak chcemy podkreślić - warzyw czy mięsa. Muszę przyznać, że choć moje zapiekanki są bardzo smaczne, to końcowy już zapieczony smak wyobrażam sobie zawsze inaczej - ha! zazwyczaj wychodzą mi lepsze dania, niż zakładam na początku. Zapiekanki są zazwyczaj obiadem dla całej rodziny i wyjściem awaryjnym w przypadku niespodziewanych gości. Tym razem smak mięsa udało mi się fajnie podkreślić sporą szczyptą suszonego oregano. Wierzch wyszedł lekko chrupiący i co dziwne, następnego dnia nie stracił swojej sprężystości.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

2 szcz. oregano

500 g śmietana 18%

1 szt. cukinia

1 szt. brokuły

3 szt. jaja kurze całe

2 szt. cebula

2 łyżka masło

50 dek. mięso mielone

30 dek. pieczarki

15 dek. ser żółty

Przygotowanie


1

Na patelni podsmażyć mięso mielone. Odrobinę je posolić. Dołożyć cebulę pokrojoną w kostkę. W tym czasie ugotować brokuły al dente.

2

Do mięsa dodać startą na tarce cukinię i smażyć kilka minut, uważając, żeby się nie podpiekło za mocno. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.

3

Następnie podsmażyć na łyżce masła ćwiartki pieczarek.

4

Do małej miski wlać kubek śmietany i wbić 2-3 jaja. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać szczyptę soli. Żeby zapiekanka ładnie mi się związała i była chrupiąca wymieszać masę z utartym żółtym serem.

5

Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego włożyć podsmażone z cukinią mięso mielone, pieczarki oraz brokuł.

6

Masę śmietanowo-jajeczno-serową wylać na wierzch zapiekanki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły