Zapiekanka chłopska
malg
Danie dla osób, które chcą błysnąć przed nieoczekiwanymi gośćmi.
1
5 / 1
Danie dla osób, które chcą błysnąć przed nieoczekiwanymi gośćmi.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 szczyp. zioła prowansalskie
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. papryka ostra
1 szkl. śmietana 18%
2 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
40 dag. szynka wędzona
30 dag. ser żółty
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić je i pokroić w 1,5 cm plastry.
Obsmażyć ziemniaki na oleju rzepakowym z obu stron - posypać je pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na osobnej patelni, na łyżce oleju podsmażyć szynkę pokrojoną w paski i dwie cebule pokrojone w talarki.
Wymieszać szynkę z cebulą i kłaść farsz na ziemniaki.
Całość zalać jajami rozbitymi ze śmietaną, posypać serem żółtym.
Tę zapiekankę można robić w naczyniu żaroodpornym lub patelni pod przykryciem.