Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa pod beszamelem

bartek
Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa pod beszamelem

2

0 / 0

Wyszło pysznie, chociaż do końca nie byłem pewien efektu. Zapiekanka to jedna z tych potraw, które zawsze liczą na twórcze podejście kucharza, a zawierają dokładnie te składniki, które "poniewierają się" w lodówce;-)) Przy różnych przepisach na zapiekanki możemy przeczytać "pyszne danie z reszek". Chciałbym tego uniknąć, bo to od razu stawia zapiekankę na podejrzanej pozycji, jako potrawę wątpliwego smaku, wykonaną z jedzenia, którego w żaden sposób nikt już nie ruszy. Inna sprawa, jeśli użyjemy świeżych składników: mięsa, warzyw, sera. Wtedy gwarantuję, że domownicy tak długo będą siedzieć przy stole, aż w brytfannie pokaże się dno... Ze spraw technicznych, to chciałbym podpowiedzieć, że zapiekanka lepiej kroi się następnego dnia, jak się dobrze zwiąże i wspaniale smakuje ze świeżą mizerią lub sałatą.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. pieprz biały

1 szcz. gałka muszkatołowa

4 szcz. sól, pieprz

1 szkl. mleko

1 szkl. śmietanka kremowa 30%

1 szt. brokuły

1 szt. papryka czerwona

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. cebula

4 łyżka masło

2 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli

1 szt. kalafior

25 dek. pieczarki

50 dek. pierś kurczaka

15 dek. ser żółty

Przygotowanie


1

W osolonej wodzie ugotować kalafiora (opłukanego, podzielonego na większe części) i brokuła. Warzywa te muszą być lekko twarde, ponieważ będą jeszcze zapiekane. Po ugotowaniu odcedzić.

2

Na patelni na oleju lub maśle podsmażyć paprykę pociętą w paski i cebulą pokrojoną w pół talarki.

3

Jak papryka trochę zmięknie, a cebulka nabierze lekkiego koloru, to przełożyć ją do miski, a na tej samej patelni, na łyżce masła, podsmażyć pokrojone pieczarki. Posolić odrobinę pod koniec smażenia.

4

Podsmażone na złoto pieczarki dorzucić do papryki z cebulką, następnie usmażyć pierś kurczaka pociętą na małe kawałki. Do smaku dodać soli i pieprzu.

5

Na wysmarowaną tłuszczem brytfannę kłaść lekko podgotowane kalafiory i brokuły, na to paprykę z cebulką i pieczarkami oraz kurczaka.

6

Całość zalać beszamelem zmieszanym ze startym, żółtym serem. Beszamel robić następująco: na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i dodać 2 łyżki mąki - energicznie mieszać. Do masy dolać powoli (można po łyżce) mleka, a potem śmietankę - cały czas mieszać tak, aby mi się sos nie zważył. Beszamel robić na małym ogniu. Jak już wszystkie składniki są idealnie połączone, to zdjąć sos z ognia i wymieszać go ze startym serem. Beszamel doprawić gałką muszkatołową i białym pieprzem. Brytfankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 40-50 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły