2

Składniki

1 Szczypta
pieprz biały
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
4 Szczypty
sól, pieprz
1 Szklanka
mleko
1 Szklanka
śmietanka kremowa 30%
1 Sztuka
brokuły
1 Sztuka
papryka czerwona
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
2 Sztuki
cebula
4 Łyżki
masło
2 Łyżki
mąka pszenna krupczatka Lubelli
1 Dekagram
kalafior
25 Dekagramów
pieczarki
50 Dekagramów
pierś kurczaka
15 Dekagramów
ser żółty
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Całość zalewamy beszamelem zmieszanym ze startym, żółtym serem. Beszamel robię następująco: na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła i przyprószam już roztopione 2 łyżkami mąki energicznie mieszając. Do masy dolewam powoli (można po łyżce) mleka, a potem śmietankę - cały czas mieszam tak, aby mi się sos nie zwarzył. Beszamel robię na małym ogniu. Jak już wszystkie składniki są idealnie połączone, to zdejmuję sos z ognia i mieszam go ze startym serem. Beszamel doprawiam gałką muszkatołową i białym pieprzem. Brytfankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40-50 minut.
  2. Na patelni na oleju lub maśle podsmażamy paprykę pociętą w paski i cebulą pokrojoną w półtalarki.
  3. W osolonej wodzie gotujemy kalafiora (opłukanego, podzielonego na większe części) i brokuła. Warzywa te muszą być lekko twarde, ponieważ będą jeszcze zapiekane. Po ugotowaniu odcedzamy.
  4. Na wysmarowaną tłuszczem brytfannę kładziemy lekko podgotowane kalafiory i brokuły, na to paprykę z cebulką i pieczarkami i kurczaka.
  5. Podsmażone na złoto pieczarki dorzucamy do papryki z cebulką, następnie smażymy pierś kurczaka pociętą na małe kawałki. Do smaku dodajemy soli i pieprzu.
  6. Jak papryka trochę zmięknie, a cebulka nabierze lekkiego koloru, to przekładamy ją do miski, a na tej samej patelni, na łyżce masła, podsmażamy pokrojone pieczarki, solimy odrobinę pod koniec smażenia.

Opis

Wyszło pysznie, chociaż do końca nie byłem pewien efektu. Zapiekanka to jedna z tych potraw, które zawsze liczą na twórcze podejście kucharza, a zawierają dokładnie te składniki, które "poniewierają się" w lodówce;-)) Przy różnych przepisach na zapiekanki możemy przeczytać "pyszne danie z reszek". Chciałbym tego uniknąć, bo to od razu stawia zapiekankę na podejrzanej pozycji, jako potrawę wątpliwego smaku, wykonaną z jedzenia, którego w żaden sposób nikt już nie ruszy. Inna sprawa, jeśli użyjemy świeżych składników: mięsa, warzyw, sera. Wtedy gwarantuję, że domownicy tak długo będą siedzieć przy stole, aż w brytfannie pokaże się dno... Ze spraw technicznych, to chciałbym podpowiedzieć, że zapiekanka lepiej kroi się następnego dnia, jak się dobrze zwiąże i wspaniale smakuje ze świeżą mizerią lub sałatą.

Podobne przepisy

Placuszki serowo makaronowe z sosem pieczarkowym

Łatwy Do 1 godz
Placuszki serowo makaronowe z sosem pieczarkowym

Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Łatwy Do 40 min
Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Makaron z kalafiorem i kurczakiem uszlachetniony szafranem

Łatwy Do 40 min
Makaron z kalafiorem i kurczakiem uszlachetniony szafranem

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną

Łatwy Do 1 godz
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną

Cannelloni z groszkiem

Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Łatwy Do 1 godz
Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Lasagne z kurczakiem i brokułami

Trudny Do 1 godz
Lasagne z kurczakiem i brokułami

Pappardelle z dorszem na szpinaku

Łatwy Do 40 min
Pappardelle z dorszem na szpinaku

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!